Проф. Тодор Кантарджиев: "Без паника! Смъртността от коронавируса през 2012 и 2002 г. е била в пъти по-голяма"

28.02.2020 / 23:16 0

dnevnik.bg

Положението с коронавируса не е чак толкова опасно, смъртността от него е сравнима със смъртността от сезонния грип и другите вирусни заболявания. Това коментира пред БНТ зам.- началникът на координационния щаб по коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

При коронавируса 15% са тежките случаи, а 2.5- 3% е смъртността, а при сезонния грип - 0.5%, каза той. Предишните мутации на коронавируса 2002 г. смъртността беше 10-15%, през 2012 г. беше 40% -това си е вече за страх, добави експертът.

Той иронизира манията за запасяване с основни храни и варива, както и тревогите около липсата на защитни макси за лице като подчерта, че и шалът върши същата работа.

Кантарджиев успокои, че малките деца под 1 г. не се заразяват с конронавируса, а бременните раждат здрави деца. Напомни, че най-добрата профилактика е същата, каквато и при сезонния грип, а именно - лична хигиена и чист въздух.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама