Проф. Витанов: Апокалипсис и тотален локдаун няма да има

06.10.2021 / 15:38 3

Булфото

Проф. Витанов смекчи тона си, защото сметките му показаха, че Апокалипсис няма да има до 15 октомври.

Въпреки това той очаква висока заболяваемост и в следващите седмици.

Така че място за прибързано отпускане няма. 

"Има влошаване, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната", смята Витанов

Oт фейсбук профила на математика Николай Витанов

Развитието е според очакванията. А какви са ни очакванията - да припомним. Очакванията са: оформяне на вторичен пик на вълната. За смъртността, както знаете, очакванията ми са такива, че не смея да пиша нищо за нея през октомври.

Просто числа за информация:

починали в края на септември - 20882

починали до днес - 21320

починали за октомври 438 (за 5 дни)

Никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави.

Следват картите за днес. Най-напред картата съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Габрово и Перник са ясни. Монтана и Сливен са кандидати за ниво 4. До края на седмицата и още области ще се кандидатират. Неприятното е, че се очаква да се кандидатира една област, дето никак не ми се ще да е на ниво 4.

Кърджали се очаква да излезе от зелената зона и да отиде на ниво 2 - в жълтата. Това развитие не е изненада при надигаща се вълна. Но, както съм им обещал, до края на седмицата там обстановката ще е относително спокойна. Както и из Родопа планина.

Картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост потвърждава горните изводи. Там Кърджали си стои в оранжевата зона, а четирите области, в които ситуацията се очаква да е най-лоша са Габрово, Перник, Сливен и Монтана. Който живее там, да внимава (ако желае).

На нашата карта на риска София-град и Пловдив още не са във виолетовата зона. Очаква се обаче да нагазят в зоната на дифузно разпространение на заразата. Тоест, очаква се висока заболевоемост в тези 2 области в следващите 2 седмици. Затова, софиянци и пловдивчани, пазете си здравето (ако желаете, ако не желаете, правете каквото искате и ви пожелавам да не изтегляте късата клечка).

Базовото репродуктивно число днес е 1.145. Ядва се, обхватът на заразата се разширява, но бавно. Добре, че имаше първичен пик, та броят на излекуваните, оздравелите или кой както ги нарича, е голям, та здравната система се натоварва постепенно.

Едно разсъждение, затова защо няма да има апокалипсис на 15-ти октомври. До 15-ти октомври има 10 дни. Знаете, че за апокалипсис трябва 2 седмици базовото репродуктивно число да е над 1.3. Виждате, че това няма как да стане до 15-ти октомври, нещо повече - първичният пик и оздравяващите (които се заразиха по време на първичния пик) не позволяват на базовото репродуктивно число да се вдигне до 1.3 . Така, че, не очаквам апокалипсис нито през тази, нито през следващата седмица. Постепенно влошаване на ситуацията - да, апокалипсис - не.

Тъй, че: тотален локдаун (локдаун за цялата страна) на 15-ти октомври не се очаква. Има влошаване, вие го виждате, но то си е в рамките на развитието на вторичния пик на вълната. Това е засега. Желая ви здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Добра вест показват данните от Националния статистически институт.

Последните данни от третата седмица на септември показват, че за първи път от повече от месец насам общата седмична смъртност в страната намалява.

Ако тенденцията се запази след 3-4 седмици нивата на смъртност в България ще паднат до тези отпреди пандемията през 2018 година.

Спадът е отчетен в третата седмица на септември, което е последният отчетен период.

Преди това нивата на общата смъртност растяха до 50 % над средното от предходните години.

Не е ясно как ще повлияе обаче тръгването на учениците присъствено в клас и дали кривата няма да тръгне пак нагоре.

 

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
3
Кака Слонка (преди 1 месец)
Рейтинг: 21779 | Одобрение: 939
Витане, не си ли обесен още? Ох, добре че е роб българина и малоумник ако бшще в Мацедония дори и там да са те обесили публично
ВСЕКИ КОЙТО МИ ДИСЛАЙКНЕ КОМЕНТАР МАЙКА МУ ДА УМРЕ ДО 2 ДНИ И ДА АКО ИМА ДЕТЕ ДА ГО ПОГРЕБЕ ДО 3 ДНИ!!!
1
0
Чичкото (преди 1 месец)
Рейтинг: 43667 | Одобрение: 3262
Едните плашат другите успокояват Интересен подход към ошашавеното население
Истината преди всичко
2
1
Варна (преди 1 месец)
Рейтинг: 90030 | Одобрение: 38805
лошо за ГЕРБ. надеждите им са яко да измрете че да обвинят Радев и да трупат гласове от смъртта ви
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама