Проф. Здравко Каменов: Живеем в пандемия от захарен диабет

29.10.2019 / 11:18 0

"През 2000 г. е имало 151 милиона хора с диабет на Земята. Досега, само в рамките на тези двайсетина години, броят им се е увеличил близо три пъти. Най-вероятно след още двайсетина години ще стигне почти 650 милиона, така че ние живеем в една пандемия от захарен диабет и един от 11 души на Земята във възрастта от 20 до 79 години има заболяването", заяви ендокринологът проф. Здравко Каменов по БНР.


По данни на Българското дружество по ендокринология от 2019 г. болните от диабет у нас са 426 000, а недиагностицираните 137 000. Общата заболеваемост от диабет по света е нараснала 3 пъти за последните 20 години.

По думите на проф. Каменов комплексното лечение, което се провежда в момента, дава възможност да се избегнат последиците от заболяването - сърдечносъдовия и бъбречния риск.

Експертът допълни, че от 2008 г. съществуват убедителни данни от доказателствената медицина, че само контролът на кръвната захар не е достатъчен, за да се намали сърдечносъдовия риск. Това според него означава, че той трябва да е индивидуализиран, няма общовалидни препоръки. 

Проф. Каменов съобщи, че вече са факт множество големи клинични проучвания, с които са идентифицирани лекарства с много добро действие при сърдечносъдов и бъбречен риск на хората с диабет.

Специалистът е един от домакините на конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация, който ще се проведе в столицата от 31 октомври до 2 ноември.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама