Проф. д-р Дулева разкри кои храни да избягваме в жегите
Редактор: Недко Петров
Стопкадър бТВ
Искам да кажа, че в период на горещи дни термогенезата и метаболизма на човека се променят. Поради това по-трудно преработваме и някои храни, и те не би трябвало да се консумират. Това са по-мазни храни, червено месо, пържени храни, така наречените тежки храни и колбаси, тъй като допълнително натоварват. Доста храни има, които трябва да изключим, дори и някакъв вид алкохол.
Това заяви проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет по „Хранене и диетика“ на МЗ.
Тя обаче допълни, че има други храни и напитки, които след консумация водят до разхладителен ефект. Дулева разкри с какво да се храним, за да помогнем на организма да се справи през този период.
Трябва да консумираме по-лека храна, предимно зеленчуци и плодове. Плодовете са изключително важен вид храна, който може да ни разхлади през лятото, но трябва да внимаваме с много сладките плодове, защото те са носители на фруктоза. Например динята е прекрасна, тя е с много високо водно съдържание. Също всякакъв вид зеленчуци от по-голямо количество, защото те дават енергия, а летните от тях преработват доста антиоксиданти и вещества, които пък ни помагат да се борим с температурите навън, каза още по бТВ проф. д-р Веселка Дулева.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

