Проф. д-р Дулева разкри кои храни да избягваме в жегите

22.07.2025 / 09:42 0

Редактор: Недко Петров

Стопкадър бТВ

Искам да кажа, че в период на горещи дни термогенезата и метаболизма на човека се променят. Поради това по-трудно преработваме и някои храни, и те не би трябвало да се консумират. Това са по-мазни храни, червено месо, пържени храни, така наречените тежки храни и колбаси, тъй като допълнително натоварват. Доста храни има, които трябва да изключим, дори и някакъв вид алкохол.

Това заяви проф. д-р Веселка Дулева, главен координатор на Експертния съвет по „Хранене и диетика“ на МЗ.

Тя обаче допълни, че има други храни и напитки, които след консумация водят до разхладителен ефект. Дулева разкри с какво да се храним, за да помогнем на организма да се справи през този период.

Трябва да консумираме по-лека храна, предимно зеленчуци и плодове. Плодовете са изключително важен вид храна, който може да ни разхлади през лятото, но трябва да внимаваме с много сладките плодове, защото те са носители на фруктоза. Например динята е прекрасна, тя е с много високо водно съдържание. Също всякакъв вид зеленчуци от по-голямо количество, защото те дават енергия, а летните от тях преработват доста антиоксиданти и вещества, които пък ни помагат да се борим с температурите навън, каза още по бТВ проф. д-р Веселка Дулева.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама