Професор Ива Христова би камбаната за новата зараза от Гърция

11.07.2024 / 12:36 1

Булфото 

„Флирт“ – това е новият вариант на COVID-19, заради който само за седмица бяха хоспитализирани близо 500 души в Гърция.

Според здравните власти в южната ни съседка има бум на заразените – само за седмица са регистрирани 473 случая, като двама души са хоспитализирани, 22 са починали в следствие на заразяването с коронавируса.

„Щамът „Флирт“ е вариант на „Омикрон“ и няма голяма разлика между тях. Всъщност „Омикрон“ се размножи в няколко подварианта“, поясни проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ, цитирана от bTV.

„Тези подварианти образуваха нови подварианти и в подварианта В А286 се появиха две съществени мутации на аминокиселините, които дадоха названието „Флирт“. Всъщност името на този подвариант произлиза от буквите на аминокиселините, които бяха подменени в този щам“, допълни проф. Христова.

Според нея се касае за група вирусни щамове, които непрекъснато се променят и образуват нови подварианти.

Тя обясни също така, че става дума вируси, при който мутацията помагат за преодоляване на човешките антитела – това им дава предимство и съпротивителната сила на имунитета не успява да ги атакува.

Проф. Христова обясни също така, че в момента „Гърция се радва на една огромна туристическа вълна“, което практически означава, че може много хора там да боледуват, но като процент заболеваемостта всъщност не е съществена.

Проф. Христова припомни също така, че това заболяване протича по-рисково при възрастните хора с хронични заболявания. Имало обаче и млади хора, които при т.нар. цитокинова буря или при по-голяма чувствителност, при който заразяването може да протече тежко.

„Групата щамове, известна като „Флирт“, не води до тежко протичане на заболяването, но пък и не бива да се подценява. Това е системно заболяване, която протича с температура, втрисане, главоболие и болки в гърлото, като често се появява и диария.

Все още при някои пациенти се наблюдава и загубата на обоняние“, каза още тя.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Ванката (преди 1 седмица)
Рейтинг: 53024 | Одобрение: 10594
Тея ковид фашисти не каталясаха ли?
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама