Производители: Родните домати ще се появят по сергиите чак в края на май

18.03.2023 / 15:17 2

снимка Булфото

Адва в края на месец май ще можем да си купим родни домати. Това коментират производители пред БНТ.

Тази година оранжерийното производство закъснява заради високите цени на енергоносителите и невъзможността стопаните да отопляват парниците през зимата. Цените на разсада от български сортове не се повишили драстично, но хората, които го произвеждат са изправени пред изпитанията и несигурността на пазара повлиян от инфлацията.

Във фамилната оранжерия на Здравка Дочева от пловдивското село Цалапица растат 1500 корена доматен разсад от традиционни български сортове. Растенията се отглеждат по заявка. А разходите тази година са по-високи, защото отопляват парника на ток.

Първият разсад ще бъде готов за засаждане след средата на април. Цената обаче е неясна.

"Той пазарът ще определи цената, аз нямам представа. Миналата година доматът беше 70 стотинки, пиперът беше 20 стотинки, някои продаваха и на 30", обясни Здравка Дочева.

В Ново село Георги Колев вече продава разсад за оранжерийни зеленчуци. Но е пресметнал, че въпреки инфлацията, за да остане конкурентен на пазара, може да увеличи цената само с 5 стотинки на корен.

"Петте стотинки са малък процент. Не ни устройват тези неща, но няма как да се откажем от това производство, защото сме вложили много средства. Не казвам, че ще фалираме , но работим на много ниска печалба", коментира той.

Заради по-скъпото отопление оранжерийното производство на зеленчуци у нас се е забавило с два месеца, алармират земеделски стопани. А това означава , че ранни български домати ще се появят на пазара едва в края на май. Тогава цената на продукцията може чувствително да падне.

"Тези, които са отоплявали, ще се засекат с тези, които са в момента и става едно свръхпроизводство. Не знам какво ще стане с пазара, сигурно ще бъде пренаситен", коментира Георги Колев.

Производителите се надяват най-лошото време за тях да е отминало. И с успокояването на цените на тока и пелетите, да падне и себестойността на оранжерийната продукция.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
5
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 258873 | Одобрение: 31633
Кака, в момента няма български домати на пазара и ако видиш някъде, значи търговецът лъже.....! Някой Горе прави номера на българските производители за да да правят Техни хора профит от вноса.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
1
kaka (преди 1 седмица)
Рейтинг: 57789 | Одобрение: 7284
А тогава какви са тези Български домати по борсата и по пазарите? Някой ще се сети ли да направи проверка?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама