Прокуратурата обвини майка и син във Варна, помислили че имат коронавирус, но се оказали здрави

18.03.2020 / 16:19 9

Снимка Булфото

Районната прокуратура във Варна ще повдигне обвинение на майка и син, нарушили наложената карантина в епидемията от COVID-19, и за фалшив сигнал за заболяването, съобщават от институцията.На 50-годишната Ирена Г. и 23-годишния й син Калин Г. Районната прокуратура във Варна ще повдигне обвинение и по член 326 от НК за предаване на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога по време на извънредното положение във връзка с разпространяването на COVID-19.

Досъдебното производство за нарушаване на наложената карантина по време на епидемията – пандемията на коронавируса, по чбен 355, ал. 2 от НК е образувано днес, 18 март. В хода на изясняване на случая било установено, че 50-годишната жена пристигнала в България на летище София с полет от Германия на 13 март. Четири дни по-късно Ирена и синът й се качили в пътническия влак София – Варна. По време на пътуването им служители на БДЖ установили, че на вратата на купето, където пътували двамата, е поставена бележка, че са заразени с коронавирус.

Жп служителите подали сигнал за пътници с COVID-19 до всички гари, където спирал влакът. На гара Варна майката и синът били посрещнати от служители на РЗИ и представители на кризисния щаб. При прегледа на двамата било установено, че 23-годишният Калин е с повишена температура, което наложило да бъдат отведени в инфекциозната клиника на „Света Марина“ . Там обаче не са установени симптоми на коронавирусната инфекция и двамата са освободени за домашно лечение и 14-дневна карантина.

Това е поредното досъдебно производство по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, което е взето на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
Partizanin (преди 2 седмици)
Рейтинг: 8866 | Одобрение: 2076
Крис, тези дори влизат от рискова страна (Франция, Германия, Швейцария, Великобритания, Нидерландия, Китай, Италия, Испания, Иран и Република Корея), ежедневно по ТВ, по поне 20 пъти се повтаря едно и също, мерките, какво да се прави и какво не и т.н., но на някои индивиди като въпросните - през едното им ухо влиза, а през другото излиза. Като не слушат и не проумяват - ще си носят кръста, никой не им е виновен, това е положението. Стадото е решило, че може да си прави каквото си иска, е няма пък да стане, и законите ще им го докажат. Пак ще се повторя, че който иска да живее без закони и правила - да върви в джунглата. И на мен не ми изнасят много неща точно в момента, но ги спазвам и съм длъжен да ги спазвам, не само от законосъобразна гледна точка, но и от морална.
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
7
9
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 120748 | Одобрение: 1588
Партизанин....послушах те, прочетах го пак и си оставам на същото мнение.....Статията не казва откъде са майката и синът, за да ги виним, че са тръгнали на "майната" си.....Може да са от Варна и да се прибират.....Освен това короната има един период от 5-7 дни преди да клекнеш и някакви симптоми да са уплашили тези хора.....А дали са грипясали, или са болни от вируса те не знаят.....От статията не става ясно, дали са от София и дали са предупредени да си стоят в къщи....На мен ми предстои пътуване до България и ако се окаже на летището, че съм О'кей се прибирам с рейса.....Ако ми кажат, че съм в рискова група и трябва да се самоизолирам във Варна, ще наема кола и карам директно в къщи.....С няколко думи, ще направя каквото ми кажат, защото ситуацията в България и в света се променя изключително бързо и дори не зная дали след няколко седмици ще е възможно въобще да се прибера.....
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
0
уйчо (преди 2 седмици)
Рейтинг: 12571 | Одобрение: 1331
Най-елементарния въпрос, който може да си зададе човек, е: Как са установили точно във влака, че са заразени от корона вирус, носили ли са си термометър и там ли са си измерили температурата по време на пътуването, или са искали да пътуват по-комфортно, без навлеци в купето, да се поопънат от двете страни. Имали ли са в багажа си листи, на които да пишат или е бил само тоя.
3
1
Partizanin (преди 2 седмици)
Рейтинг: 8866 | Одобрение: 2076
Крис, чети внимателно и навържи нещата: "В хода на изясняване на случая било установено, че 50-годишната жена пристигнала в България на летище София с полет от Германия на 13 март. Четири дни по-късно Ирена и синът й се качили в пътническия влак София – Варна. По време на пътуването им служители на БДЖ установили, че на вратата на купето, където пътували двамата, е поставена бележка, че са заразени с коронавирус". А кой им е казал, че са заразени с коронавирус ? Мисля, че сами така са решили. Искаш да предпазиш останалите, за всеки случай, понеже имаш някакви съмнения, Ок, лошо няма, но не можеш да се самообявяваш за заразен с коронавирус. Кажи на някой от служителите на БДЖ, че имаш някакви симптоми (температура), примерно, и нека да предупредят хората за всеки случай да не влизат в купето. Това е, примерно, а не да се самообявяват за заразени и да всяват паника. Пък после като слезеш от влака, ще те прегледат, ще установят медицинските лица заразен ли си, не си ли. И аз имах температура преди една седмица, но всеки здравомислещ човек знае, че такава можеш да имаш по още 100 причини. И да споменавам ли, че те са влезли в България от рискова държава и, че трябва да си седят вкъщи 14 дни под карантина ? Къде са хукнали по време на карантината 4 дни след пристигането си ? 
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
8
11
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 120748 | Одобрение: 1588
Партизанин.....Те не знаят от какво са болни и все пак се опитват да предпазят други да не влязат в купето....Аз също бих постъпил така, но може би щях да напиша : болен съм, не влизайте моля....! А ако бяха болни наистина и не бяха написали бележката и хора се намърдат в това тясно пространство......какво се случва.....? Пълна подкрепа от мене за двамата....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
6
Partizanin (преди 2 седмици)
Рейтинг: 8866 | Одобрение: 2076
Връзва се, Крис, едно е да се обадиш, че имаш някакви симптоми като температура (която я има при още поне 100 заболявания), а съвсем друго - да залепиш бележка на вратата на купето, че си заразен с коронавирус. 
Добрый совет всем: Сидите тихо "До", чтоб не случилось "После"....
8
0
Варна (преди 2 седмици)
Рейтинг: 71696 | Одобрение: 35796
Естествено, че не се връзват нещата. Това е България. Тук си виновен, още с раждането си 
НАЙ-ВРЕДНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА БЪДЕ ПРАТЕН В ДУПКАТА!
7
0
MrBean (преди 2 седмици)
Рейтинг: 26996 | Одобрение: 4606
От кога грижата за живота стана престъпление?Симптомите на грипаБ се припокриват с короната,да доставят тестери та хората да се изследват...тъпанари. А че са сложили бележка дори е похвално..
12
8
kris (преди 2 седмици)
Рейтинг: 120748 | Одобрение: 1588
Тук нещо не се връзва.....От една страна казват, че трябва да се обадиш, ако имаш съмнения, в случая висока температура, а от друга страна ще те съдят, защото си се обадил, но не си болен.....По този начин плашат хората и утре някой наистина болен няма да се оплаче.....това ли искат....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама