Прокуратурата обяви след проверка: Често плащаме за медицински дейности, които се покриват от здравната каса

30.08.2019 / 12:31 2

Върховната административна прокуратура /ВАП/ извърши проверка за законност за изпълнение на договори за оказване на медицинска и/или дентална помощ, сключени от Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ във връзка със спазване на законовите изисквания, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата, пише Дир.бг

Общият брой на извършените проверки е 1 745 бр. в цялата страна. Те са били извършени от служители на РЗОК и НЗОК. Констатиран са били 4 537 бр. нарушения, сред които най-често срещани са нарушения, относно плащане или доплащане от осигуреното лице за видове дейност, която е закупена от НЗОК; нарушения на правата на ЗОЛ, като е поискано и получено неправомерно заплащане на потребителска такса; нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане; нарушения свързани с предписване на лекарствени продукти и др.

Чести нарушения на условията и ред по програма "Детско здравеопазване" са били констатирани в 12 области на страната - Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, Стара Загора.

След констатиране на нарушенията са наложени санкции в общ размер от 112 879 лв., като предстои допълнително налагане на санкции в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за налагане на санкция "прекратяване на договора".

Предприети са били и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
2
аха (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6649 | Одобрение: 2229
И, как по -точно народа да разбере това?Отиваш на личен лекар, после на специалист, и ти казват -това касата не го плаща...и,така един омагьосан кръг, а си плащаме осигуровки всеки месец, ей така щото се чудим ,къде по -напред да си даваме парите-на ЕВН, НАВИК, НА КАБЕЛНИ ОПЕРАТОРИ, НА МОБИЛНИ ОПЕРАТОРИ,В МАГАЗИНИ, НА ОБЩИНИ-ИМАТ НИ ЗА ПОДВИЖНИ КАСИЧКИ....ВСЕКИ ВИКА-ДАЙ-И, ПОЧТИ ВИНАГИ-ВСИЧКО Е ЗА СМЕТКА НА НАРОДА АМА ДЕМОКРАЦИЯ- НЕ Я ИСКАМ.....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама