Прокуратурата с извънредно съобщение за Кристиян Бойков и хакването на НАП

23.07.2019 / 09:46 7

От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че Кристиян Бойков е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков. Това обявиха от Прокуратурата, съобщава "Нова телевизия". 

 


Според данните на разследването Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Освен това е правел търсения за конкретни лица, сред които премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров и депутатът от ДПС Делян Пеевски. 

От прокуратурата съобщават още, че имат доказателства, че Кристиян Бойков е разполагал с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с публикуваната в Интернет.

Ето и целия текст на изявлението на Прокуратурата:

"По повод изявления пред медии на обвиняемия Кристиян Бойков и на негови работодатели, Пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

В хода на извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството „TAD GROUP“ в София, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков. От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

На 16.07.2019г., в 11:50 часа на електронните пощи на някои медии, сред които и NOVA (novinite@ntv.bg) e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “minfin@mail2tor.com”. За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица".

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
9
стоян (преди 8 месеца)
Рейтинг: 685 | Одобрение: -5830
Тъй де - за това говоря! Просто трябва да го вкарат в кошарата по бързо, щото ако е взел кеша авансово, може да се изпари към Мозамбик и въврви го търси
56
14
n eXu s (преди 8 месеца)
Рейтинг: 187150 | Одобрение: 32905
То хубаво кеш, но това е вече национална сигурност! Да лежи сега!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
5
10
стоян (преди 8 месеца)
Рейтинг: 685 | Одобрение: -5830
Това пишлеме, го пишете бегало! Да вземеш кеш няма лошо, ама трябва да се внимава! Изтеглил е късата кле4ка! Сега по-бързо в пандиза, да им държи мокро на другите, дето смятат да се заиграват с комунистите!
12
5
Дедо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 6443 | Одобрение: 3193
Жалко за момчето... явно примката около него се затяга... Май имаше филм със заглавие " Прелъстена и изоставена " - само асоциация, но май такава е истината....
19
4
ДИВАКА (преди 8 месеца)
Рейтинг: 24342 | Одобрение: 4047
ЧЕ КАКВИ БЯХА ТИЯ НЕУДОБНИ СВЕДЕНИЯ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ..ЧЕ ТЕ ПОВЕЧЕ ОТ АПАРТАМЕНТГЕЙТ..КЪДЕ ПОВЕЧЕ ДА СЕ САМОИЗЛАГАТ.. СИГУРНО СЪМ ПРОПУСНАЛ НЕЩО..Я СИ КАЖИ ,БЕ ..ХМ..Изплезване:devil::alien:
9
15
ХМ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 44 | Одобрение: 4
КРИСТИЯН Е СОЦИОПАТ, СЛЕДВА СОЛИДАРНА ОТГОВОРНОСТ ЗА ТИЯ ДЕТО СА ГО НАКАРАЛИ ДА ИЗРОВИ НЕУДОБНИ СВЕДЕНИЯ ЗА УПРАВЛЯВАЩИТЕ. ИДВАТ ИЗБОРИ И ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ТРЕСЕ ОТ СКАНДАЛИ- ТО НЕ БЯХА ЧЕРВЕНИ, ТО НЕ БЯХА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ- КОЙ ОЩЕ?!
29
5
ДИВАКА (преди 8 месеца)
Рейтинг: 24342 | Одобрение: 4047
ЩО МИ НАПОМНЯ ВСИЧКО ТОВА ЗА ЕДНА КМЕТИЦА..Изплезване:devil:Нинджа

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама