Прокуратурата твърдо на страната на народа - попари КЕВР за поскъпването на природния газ!

21.04.2017 / 13:44 5

Снимка Булфото

Днес, 21 април 2017 г., Върховна административна прокуратура протестира пред Административен съд София – град решението на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ от 31.03.2017 г., с което считано от 01.04.2017 г. цената на природния газ се повишава с 29,6%.

С протестираното решение на КЕВР са утвърдени цените, по които обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД продава природен газ: до крайните снабдители на природен газ и всички клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и към мрежа ниско налягане; на „Овергаз Мрежи“ АД, в качеството му на краен снабдител на природен газ и цени за продажба на природен газ от крайните снабдители на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи, съобщи Блиц.

През второто тримесечие на 2017 г. клиентите на "Булгаргаз" ЕАД ще плащат съответно по 370.98 или по 363,26 лева за 1000 куб. метра без акциз, ДДС и такса за пренос (19,73 лева за 1000 куб. м.). През първото тримесечие цената на суровината беше 280,21 лева за 1000 куб. метра. Считано от 1 април 2017 г. се въвежда и промяна в цената, по която се продава природен газ на „Овергаз Мрежи“ АД в размер на 381.78 лв./1000 nm3 (без акциз и ДДС), вкл. по 18.52 лв./1000 nm3. поради предизвиканите допълнителни разходи.

В съответствие с конституционните прерогативи на прокуратурата да следи за спазване на законността и в съответствие с правомощията по чл.16, ал.1, т.1 АПК е подаден протест против решението на КЕВР. От ВАП са установени съществени нарушения на административнопроизводствените правила, тъй като при произнасянето на КЕВР не са отчитани обстоятелства, чието изясняване е дължимо по закон и е счетено за необходимо от самия орган. Решението е по повод подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цени за ІI-то тримесечие на 2017 г., В изпълнение на решение на КЕВР от 20.03.2017 г. са изискани и получени данни от „Булгаргаз“ ЕАД /купувач на природен газ/ и от „Петрокелтик“ ООД /продавач/.

На откритото заседание, проведено на 28.03.2017 г. въпросната информация не е обсъждана от КЕВР, а почти безкритично е прието изявлението на обществения доставчик, че условията на чл.17, ал.5 от Наредбата са практически неприложими /при това без да се уточнява, че все пак са спазени/. При проверката на ВАП са разкрити противоречия с материалноправни разпоредби /Наредба № 2 от 19.03.2013 г. за регулиране на цените на природния газ/, изискващите спазване на принципа за най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

Според ВАП са нарушени и основни принципи на ЗЕ - на прозрачността за определяне на цените, за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти и не е ясен начинът на образуването им. От ВАП е констатирано и, че решението на КЕВР противоречи с целта на закона, тъй като на практика се потвърждава /със съвсем минимални корекции и при допуснатите нарушения/ заявлението на „Булгаргаз“ АД и извършеното не е в унисон и с целите по чл.2 ЗЕ, и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. 

Описаните нарушения, допуснати при издаване на протестирания акт водят до незаконосъобразност в цялост, поради което ВАП иска пълна отмяна на решение № Ц-5/31.03.2017 г. на КЕВР . Пълният текст на протеста е в прикачения файл. На 11 април 2017 г. ВАП протестира решението на КЕВР за цената на водата в столицата с аргументи, с че решението КЕВР не изпълнява задължението си по чл.5, ал.3 ЗРВКУ да регулира цените на В и К услугите, извършвани от „Софийска вода“ АД, а по същество е насочено към създаване на условия за изпълнение на договора за концесия между Столична община и „Софийска вода“ АД. Продължава проверката на Върховна административна прокуратура и по повод решението на КЕВР за цената на топлинната енергия.
 

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
big (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Боже, пази сляпо да прогледа! Прокуратурата била на страната на народа - ВИЦ! Та, ако беше така, досега затворите щяха да са пълни с политици, техните кукловоди и роднини! Кметове, общински съветници и т.н. и те щяха да са там. За трагедията в Аспарухово някой да е в затвора или най-малкото наказан? Главния прокурор се отчита на един бандит, среща се с друг, върти си игричките, а тези под него са една банда бандити, които нищо не правят срещу престъпниците по етажите, защото са в една ОПГ. 
2
0
lud (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ай мажат очите на хорицата да кротуват, няма начин да не стане, ето простестите с цените на тока дето свалиха бойко първия път кво стана - пак го вдигнаха, и това ще стане
3
0
ПЕТРОВ (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ПЪРВО, ТРЯБВА  ТОЗИ  СЕДЕСАР-ЛИКВИДАТОР НА ЯДРЕНИТЕ МОЩНОСТИ В КОЗЛОДУЙ  ,ДА БЪДЕ МАХНАТ КАТО ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ТАЗИ КОМИСИЯ. ВРЕМЕТО  НА  "ГЛАСУВАШ ЗА БОРИСОВ-ПОЛУЧАВАШ   ЛИКВИДАТОРИТЕ НА КОСТОВ "  ОТМИНА / С МАЛКИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ/.
6
0
партизанин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Най - после поне нещо,което вероятно няма нищо да измени, но все пак..От протест и искане, до приемане и резултат,има разлика. Съдът може да се мотивира - харесва им на хората,не протестират. Има някакви недоволни,но не може да угодиш на всички..И то си е така...За водата в София-също.От Витоша се леят потоци, при това с естествено налягане(падат от високо),но протестиращите не са толкова много, важни са концесионерът и "комисионерите".
12
2
НАРОДА (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
САМО ТАКА! СМАЧКАЙТЕ ТЕЗИ КРАДЛИВИ ГНИДИ ОТ ГЕРБ!
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама