Промениха правилата за прием в детските градини във Варна, има ново предимство

09.12.2021 / 15:04 0

снимка:"Петел"

Промени в правилата за прием на децата в детските градини и в подготвителните групи към училищата във Варна одобри ресорната комисия към Общинския съвет. Поправките засягат допълнителните точки, които се дават при кандидатстване. Такива бонус точки вече ще получават не само децата, чиито постоянен и настоящ адрес съвпадат. От предимството ще се възползват и варненчетата с постоянен и настоящ адрес в района на обхват на детското заведение или училище, обясниха от пресцентъра на Общински съвет - Варна. 

С този критерий децата, регистрирани в града и по постоянен адрес, ще получат повече точки при класирането пред наборчетата си, чиито родители понякога сменят настоящия си адрес само за класирането или са в временно във Варна.  От друга страна  – ако има разминаване между постоянния и настоящия адрес, но и двата са в обхвата на детското заведение, децата няма да губят допълнителните точки.

В наредбата се добавя и нов член заради малките жители на с. Казашко. Тъй като в селото няма детска градина, децата с адресна регистрация там ще имат право да кандидатстват в избран от родителите им район във Варна при спазване на групите на уседналост.

Друга промяна, която беше одобрена днес, е при записване на децата в подготвителни групи към училища да отпадне изискването за представяне на удостоверение за постоянен/настоящ адрес, издадено от районната администрация. Проверката ще се осъществява по служебен път с цел улеснение на родителите.

На днешното заседание съветниците дадоха също съгласието си Община Варна да дофинансира маломерни и слети паралели в 8 училища. Необходимият финансов ресурс за обезпечаване на учебния процес през 2021/2022 г. е в размер на 246 370 лв. Традиционно най-много средства ще бъдат отпуснати на ОУ „Капитан Петко Войвода“ в кв. „Галата“, на ОУ „Св. Климент Охридски“ в с. Константиново и ПГГСД „Николай Хайтов“. Общината ще подпомогне финансово също ОУ „Иван Вазов“, СУ „Пейо К. Яворов“, I ОУ „Св. Княз Борис I“, ОУ „Отец Паисий“ и ОУ „Добри Войников“ в с. КаменарЗа реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама