Простреляната в Слънчев бряг Симона вече се храни сама, извадена е от реанимация

12.06.2018 / 16:02 6

22-годишната Симона Тодорова, простреляна в Слънчев бряг от ревност, вече е изведена от реанимация и е настанена в отделението по неврохирургия в УМБАЛ Бургас.

Момичето се храни само, пие вода и успява да произнесе някои по-кратки думи. До нея в болничната стая са родителите й близки роднини. Те обаче не желаят да говорят с репортери, майката е видимо притеснена въпреки добрите прогнози, пише trafficnews.bg.

"Става дума за сериозна огнестрелна рана ниско в лявото слепоочие. Проектилът минава и излиза на 4 см. от средната линия в задна теменна област. Тежко прострелване с куршум със сериозна жива сила - сериозна маса и скорост.

Ако траекторията на проектила беше от лявото към дясното слепоочие пациентката нямаше да има никакъв шанс, защото в този случай се засяга мозъчния ствол и това е фатално", коментира пред "24 часа" шефът на неврохиругията д-р Николай Недев. Това е лекарят, спасил Симона, оперирайки я в нощта на инцидента.

"Не бих казал, че операцията беше сложна, по-скоро рутинна. Изсмукват се загиналите части от мозъка и кръвоизливите, прави се кръвоспиране на кървящите съдове. При Симона кървеше много от обвивките", обяснява известният неврохирург.

Той е доволен, че в момента няма усложнения, Симона няма температура, храни се и има шансове да се възстанови.

"Мозъкът има различни функционални зони, могат да се очакват далечни усложнения, защото това е първично инфектирано огнестрелно нараняване. Днес нямаме усложнения, но късни могат да настъпят. Има си капани, все пак тя бе приета в много тежко състояние, с гърчове.

Хубавото е, че момичето ще може да разсъждава, защото челните й дялове са здрави. Простреляни са обаче доста гностични полета в мозъка, които са свързани с речевия гнозис, със способността за граматически и математически анализ, с възможността да се възприема и анализира музиката. Видимо около тези зони е минал проектилът", казва неврохирургът, който през дългата си медицинска практика е спасявал не само простреляни, но и хора с невероятни наранявания като прободени от стрела на харпун, ударени от джет, пациент със стърчащ в главата нож и много други."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
2
Loshiq (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5662 | Одобрение: 1337
Наигра се. Едното и гадже набор на майка и, другото на баща и....Айде стига сте писали за нея вече. За вас (журналистите) това ли е идеала за млада жена?

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама