Протестът "Нито една повече: Жени, Живот, Свобода“ събра десетки в София

25.11.2022 / 21:36 1

Кадър: Нова телевизия

Протест срещу насилието над жени се проведе в София. Днес е международния ден за елиминиране на насилието срещу жени.

"Нито една повече: Жени, Живот, Свобода" събра десетки хора пред Съдебната палата в столицата, предаде БГНЕС.

„Насилието над жени е насилие над всички“, „Стачката е право, а не престъпление“, „АМАН!“, Насилието над жени ще спре, само когато виновникът е наказан!“ и „Надигни глас“ гласяха протестните плакати.

Камелия Ценева е част от организаторите на протеста. „Събрали сме се тук, защото проблемът с насилието над жени е системен и продължаваме да виждаме едно голямо безразличие от страна на властимащите“, каза тя.

По думите ѝ има някакви наченки на промени, обещава се да се приемат едни промени в Закона за защита от домашното насилие. Жената е категорична, че промените трябваше да се случат още преди години, а това така и не става.

„Искаме да настоим на първо място това да се случи възможно най-бързо и предложените промени да не се променят повече от това. Другото нещо, което настояваме, е да се предвиди едно по-широко разбиране на насилието, то не е само вкъщи, не е само физическо или психологическо, то може да бъде също така икономическо, структурно, от страна на институциите“, заяви Камелия и допълни, че хората, които правят политики, трябва да взимат тези неща предвид, за да може всяка една жена да живее в безопасност.

Протестиращите изразяват солидарност с всички, преживели или станали жертва на насилие, основано на пола, но също така са съпричастни и с иранските жени, които вече повече от два месеца се броят за своите права, свобода и живот. Освен това те целят да предизвикат гласност по отношение на проблема с насилието и да бъдат предприети незабавни политики за превенция, не само наказания за вече извършилите престъпление, както и за въвеждане на по-адекватни съвременни подходи като възстановителното правосъдие, които поставят нуждите на жертвата в основата на правосъдния процес.

Организаторите на протеста апелират за реализирането на кризисни и консултативни центрове във всяка област на България, а също и за разширяване на събирането и изготвянето на официална статистика за проблема с полово-базираното насилие.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
5
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Аман от тия досадни платени непеошници с тяхното "насилие над жени". При липса на проблем внушават проблем - една от дежурните пропаганди на либералната гняс. А пък най са смешни като почнат да вадят някакви статистики. Лъжите и глупостите им не са синхронизирани, толкова са прости. Едните разправят една на всеки три жени пребивана, другите - осем от десет. Пак подхванаха тая пропаганда. И по всичко личи, че ония помияри ДБ са привиквани в US посолството тия дни, много са дейни по две линии - "Русия" и "насилието над жени". За изминалите 48 часа хвърчат декларация след декларация плюс организирани протести. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама