Проучване: Изкуствените подсладители увеличават риска от рак

07.04.2022 / 09:22 0

Снимка Булфото

Разкриха защо трябва да сме внимателни, когато консумираме преработени храни.

Огромно по мащабите си проучване сочи тревожни данни за връзката между консумацията на изкуствени подсладители, особено аспартам и ацесулфам-К, и рак.

Проучването установи 13% по-висок риск от рак като цяло, с най-висока вероятност от развитие на рак на гърдата и стомашни видове рак при хора, консумиращи големи количества изкуствени подсладители, предава БГНЕС.

Световният пазар на изкуствени подсладители се оценява на 22,2 милиарда долара ежегодно, и нараства, което е увеличение с почти три милиарда долара само за последните 2 години. Проучване от 2017 г. установи, че 41,4% от възрастните в САЩ и 25,1% от децата консумират изкуствени подсладители, вложени в широк спектър търговски продукти.

Наричайки ги като „подсладители с висок интензитет“, Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри шест такива вещества като безопасни за консумация от човека при ограничени нива на дневен прием.

Много уважавани медицински власти и организации днес смятат изкуствените подсладители за безопасни след задълбочени епидемиологични изследвания с човешки популации.

Д-р Филип Ландриган, директор на Глобалната програма за обществено здраве и Глобалната обсерватория за замърсяване и професор по биология в Института за интегрирана наука и общество Шилер на Бостънския колеж, признава, че е шокиран от изследването: "Има силни доказателства за канцерогенност на аспартама от проучвания върху животни, но досега няма солидно епидемиологично потвърждение. Поради тази причина това проучване е много важно и има голямо значение за общественото здраве. Данните от изследването са особено тревожни за мен като педиатър“, отбеляза той. При проучвания върху животни дори много ниски дози аспартам в диетата на бременни женски плъхове са силно канцерогенни за нейното потомство."

В проучването хората, които консумират по-високи дози изкуствени подсладители - над средния прием от 18 mg/ден и за които средният прием е 79,43 mg/ден, са имали значително повишен риск от рак в сравнение с хората, които не консумират подсладители изобщо.

Редактор "Екип на Петел", "За нас"


За реклама в "Петел" на цена от 60 лв без ДДС/30,68€ на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2025 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама