Провал за културата във Варна и България: Най-старият балетен конкурс в света няма да се проведе заради липса на пари

06.02.2020 / 13:37 7

Най-мащабното и престижно събитие в балетния свят - Международният балетен конкурс - Варна, отлага своето провеждане през 2020 г. Въпреки усилията на организаторите от фондация „Международен балетен конкурс - Варна“, танцовият празник няма да се състои.

Новината съобщи Димитър Димитров, председател на фондацията и син на доц. Емил Димитров – създател и двигател на първото в света професионално балетно състезание. Балетната Олимпиада е единственото състезание, което се провежда на открита сцена – живописния Летен театър на Варна. Създаден, за да открива и лансира младите балетни дарования в света, конкурсът дава огромен тласък в развитието на световното изпълнителско и хореографско танцово изкуство и поставя началото на конкурсното движение в балетното изкуство.

От създаването на конкурса (1964 г.) на сцената на Летния театър във Варна са танцували 3150 участници - балерини и балетисти от над 38 страни. Били са удостоени с лауреатски звания и отличия над 350 танцьори от 32 страни.

„С всяка година разходите за провеждането на конкурса нарастват, все по-високи стават и очакванията на световната балетна общност към проявата", споделя председателят на фондацията Димитър Димитров.

"За съжаление постъпленията в последните години не позволяват организирането на поредното издание на конкурса тази година. Съветът на дарителите на фондация "Международен балетен конкурс - Варна" благодари на всички почитатели и приятели на конкурса, на всички медии от България и чужбина, които десетилетия наред отразяват постиженията на лауреатите от Варна. Ние разчитаме изключително на средства от спонсори, дарители и рекламодатели и сме дълбоко признателни на всички, които ни подкрепяха през годините. Но привлечените за тази година дарения не могат да осигурят финансиране за едно толкова мащабно международно събитие, каквото е Първият и най-престижен балетен конкурс в света. Благодарим на всички за интереса към конкурса и към балетното изкуство, разчитаме на вашето разбиране и оставаме във връзка с вас в името на танца, който винаги ни е събирал на Варненската балетна Олимпиада“, завършва обръщението си към балетната общност председателят на фондация "Международен балетен конкурс - Варна" Димитър Димитров.

За да бъде съхранено това значимо събитие, което изгражда културния образ на България и Варна по света, през 1992 г. доц. Емил Димитров заедно със съмишленици създаде фондация ”Международен балетен конкурс - Варна”. Тя вече близо 30 години се грижи за подготовката, провеждането и финансирането на мащабното състезание - набира средства за неговото реализиране единствено благодарение на своите спонсори, дарители и рекламодатели у нас и в чужбина. Конкурсът традиционно се подкрепя финансово основно от Община Варна, а също и от Министерството на културата, което се грижи за наградния фонд. Но приносът на Общината и Министерството не е достатъчен за провеждането на конкурса."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 30024 | Одобрение: 4709
Ами така е написана статията.И колко е важно дали фондацията или общината ще бъдат виновни за провала на конкурса?
2
2
d4 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 176 | Одобрение: 6
Ами значи фондацията не си е свършила работа по набирането на спонсори. Това е, което разбрах от статията.
4
3
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 30024 | Одобрение: 4709
Да сте видели Бойко на културно събитие? Всяка минута управление на Герберастите ни води към разруха както материална така и духовна!!!
4
2
Blue hills (преди 3 месеца)
Рейтинг: 27936 | Одобрение: 12511
Общината няма ли да даде някой лев? С тоз бюджет от половин милиярд ще оставят една емблема на града ни да си отиде? Айде, потник, покажи сега какъв готин кмет си ))
3
2
уйчо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 15436 | Одобрение: 1121
Националната лотария няма ли да даде някой лев?
4
1
Blue hills (преди 3 месеца)
Рейтинг: 27936 | Одобрение: 12511
Жалко за този конкурс, беше емблема на Варна. Помня как майка ми и леля ми не го пропускаха, очакваха го. Сега пари за култура трудно се събират, освен ако не е риалити или касово филмче.
4
2
4udovi6teto (преди 3 месеца)
Рейтинг: 27349 | Одобрение: 7914
Какво друго да очаква светът от такъв културен директор в община Варна като Антония ЙОВЧЕВА?
Валери Станков

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама