Провали се поръчката за шестте медицински хеликоптера

28.11.2022 / 15:47 5

Снимка Булфото

Рухна възможността да се сдобием с медицински хеликоптери.

Обществената поръчка за покупката на 6 медицински хеликоптера е прекратена от Министерството на здравеопазването, тъй като единственият кандидат – италианската компания "Леонардо" - е дала по-висока оферта от максимално допустимата, съобщава Медиапул.

Компанията "Леонардо" е предложила обща цена от 123 363 956 лв. без ДДС, докато определената от МЗ максимална цена е 102 589 827 лв. без ДДС.

Въз основа на това комисията по обществената поръчка предлага на ръководството на министерството тя да бъде прекратена. На 23 ноември с решение, подписано от зам.-министъра на здравеопазването Тома Томов, поръчката е прекратена на основание описаните от комисията мотиви, а именно: че единственият кандидат е предложил по-висока от максимално допустимата цена.

Запознати с процедурата коментираха пред медията, че е имало възражения от други производители, които са искали да се коригират част от техническите изисквания, за да бъдат изпълними. Техническата спецификация е съдържала завишени изисквания, но на ниска цена, което е направило условията неизпълними.

Тази ситуация не е прецедент. Редовно поръчки за специално оборудване се провалят заради сбъркани финансови разчети и нереалистични технически изисквания.

Прекратяването на поръчката съществено ще забави изпълнението на проекта за изграждането на система за спешна медицинска помощ по въздух, който е залегнал и в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Първоначалният график на доставките предвиждаше до 01.09.2023 г. да бъде доставено общото оборудване за всички хеликоптери, а до 01.12.2023 г. да бъде извършена доставката на първия хеликоптер.

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. В момента за тези цели се ползват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.  За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 345953 | Одобрение: 56168
Направих си труда да проверя колко струва напълно екипиран с всички екстри медицински хеликоптер в САЩ.....От  $8 до $11 милиона според модела.....А между другото СНН тъкмо съобщи, че Италия, Унгария и Чехия искат да напуснат ЕС.....Подават документи на 4 януари.....Става интересно.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
2
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 139148 | Одобрение: -2007
Маке,за кое правителство говориш? Ако е за ПП те нямаха време,а за твое сведение параметрите ги пишат експерти,както за ТТ така и за цените.Експертите пък са там от много години... Резултата е следния,хеликоптери има само за ПКП,а за трупа на Костадинов от ДПС президента прати Спартан.
2
0
Българ (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5105 | Одобрение: 1205
Ае вие по земя нямате изградена система за спешна помощ, кво остава по въздух...
2
2
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 168656 | Одобрение: 33206
Че кой вярваше, че ще ги купим наистина?:errm:
7
7
makeo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 33652 | Одобрение: 12922
Ние не сме и очаквали друго освен провал. Още тогава БЕШЕ ясно, че е поредния пиар на правителството. И силно ме съмнява, че 120 млн. лева за шест мед. хеликоптера е ниска цена. 🙂 Поредното не знам кое поред доказателство ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА ИМА обществени поръчки. 
❗❗❗ 𝖤𝖡𝖯𝖮𝖠𝖳Л𝖠𝖧𝖳И𝖪 = БЪЛГ𝖠𝖯𝖮𝖬𝖯𝖠𝟥𝖤Ц ❗❗❗

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама