Прясното Агнешко се познава по цвета
Снимка Булфото, архив
Вече започнаха масови проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага на пазара за Великден. Основно ще се следи за произхода, както и за това дали търговците спекулират, предлагайки размразено агнешко вместо охладено. За какво трябва да внимаваме? Маркировката е показателна не само за качеството, но и за произхода на месото, пише retro.bg.
„Когато тя е със син цвят, показва, че месото е добито в българско предприятие. Когато е с червен цвят, произходът е друга държава. Ако се предлага трупно месо в обекта, задължително трябва да има 3 печата – на плешката, гърдите и бута“, обясни пред Нова телевизия д-р Диана Иванова – гл. инспектор в ОДБХ-Варна.
Повечето търговци одобряват подобни проверки, но има и недобросъвестни, които ще разчитат на слаб контрол и неинформирани клиенти.
Ако месото е било замразено и размразено, съответно в обекта трябва да има информация, че то се предлага като размразено.
„Цветът на качественото агнешко трябва да бъде розов, бледорозов или червен. Мазнините на младите животни са бледи – от бяло до леко кремаво, докато при по-възрастните те са жълтеникави“, обясни д-р Иванова.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!