Путин: Дивият капитализъм е неприемлив за Русия. Готови сме да национализираме предприятия

01.04.2021 / 15:17 3

Булфото

"Дивият капитализъм" е неприемлив за Русия, защото води до унищожаване на обществото, държавата и бизнеса, заяви руският президент Владимир Путин на среща с общоруските синдикални асоциации днес.

Според Путин държавата е готова да национализира предприятия, които не се справят с функциите си, предаде finanz.ru.

Михаил Шмаков, председател на Федерацията на независимите профсъюзи, се обърна към президента с предложение да се национализират социално важни стратегически предприятия, в случай че те не изпълняват социално важни функции, като например запазване на заетостта.

„Да, такъв инструмент е възможен“, отговори Путин на Шмаков. Основата за национализация може да бъде, наред с други неща, злонамерено неизпълнение на заповед за отбрана, даде той пример.

„Ако собствениците не могат да се справят с текущата работа и не могат да използват, наред с други неща, помощ от държавата, но тя обикновено се предоставя, тогава такъв инструмент е възможен“, каза Путин (цитиран от Интерфакс). В същото време той добави, че „национализацията е екстремна“ и изобщо не е необходимо тя да „води до повишаване на икономическата ефективност и жизнеспособност на предприятието“.

Държавата е намалила наполовина фискалната тежест върху заплатите за средни и малки компании и "разчита на реципрочни стъпки от бизнеса", предупреди Путин: освободените ресурси трябва да се използват за повишаване на заплатите на работниците. Ако това не се случи, тогава предприемачите ще бъдат изправени пред ужасни последици. На пръв поглед целта на бизнеса е да реализира печалба, каза Путин. „Нормалният съвременен предприемач разбира, че неограниченото печелене на печалби е самоубийство, да се застреляш в крака или в главата“, заключи Путин.

Федералната антимонополна служба през 2017 г. оцени дела на държавата в руската икономика на 70%. Международният валутен фонд го вижда по-нисък - около 48%. Приватизационните програми на държавната собственост са практически ограничени от няколко години. Приходите, които бюджетът получава от продажба на активи, „не могат да бъдат наречени нелепи“, оплака се през 2018 г. шефът на Сметната палата Алексей Кудрин.

През 2020 г., според Федералната агенция за управление на собствеността, приватизацията е донесла 4 милиарда рубли, планът за 2021 г. - 3,6 милиарда. В действителност нивото на национализация е такова, че е възможно да се приватизират активи на стойност 200-300 милиарда рубли годишно, каза Кудрин през септември миналата година. „Може би не би трябвало да се вдигат някои данъци“, каза той.

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
MrBean (преди 3 седмици)
Рейтинг: 56491 | Одобрение: 8031
Е,не'ам думи.А частната собственост? А свободата?
0
0
Варна (преди 3 седмици)
Рейтинг: 84995 | Одобрение: 38080
супер би било. в България вече на никой не му се работи 
Властта е власт над хората, над тялото, но най-главното над разума. Властта над материята, над външната реалност, както вие бихте я нарекли няма значение. - Джордж Оруел

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама