Путин допусна вариант да е президент до 2036 г.

10.03.2020 / 15:52 1

Владимир Путин допусна днес на среща с депутатите в Държавната Дума вариант, при който би могъл да се кандидатира още няколко пъти за президент и да остане в Кремъл до 2036 г., пише dnevnik.bg.

Става дума за предложение на депутата Валентина Терешкова за промяна на закона така, че досегашните президентски мандати на Путин да бъдат анулирани. Идеята на бившия космонавт е след като изтекат максимално допустимите два последователни мандата той да може да се кандидатира отново през 2024 г.

Тази поправка би могло да бъде приета, но ако я подкрепят руските граждани при гласуването на промените в Конституцията след няколко седмици и ако я одобри Конституционният съд, каза Путин. Плебисцит без задължителна сила ще има на 22 април.

Преди време той беше споменал, че може да отпадне изразът, с който се забранява кандидатиране след два последователни мандата и да остане само "два мандата". Това би означавало, че така - дори когато става дума за два мандата с прекъсване между тях - никой няма да може да е в Кремъл повече от два пъти по 6 години. Но тази идея не беше доразвита в последвалите обсъждания.

Думата обсъжда днес на второ четене промените в Конституцията и Путин пристигна да обсъди за какво става дума.

"Предложението всъщност означава да се премахнат ограниченията за всеки човек, за всеки гражданин, включително за действащия президент, и да му се разреши участие в бъдещи избори. Естествено, в открити и конкурентни избори. Разбира се, само в случай, че гражданите кажат 4Да" на общоруското гласуване на 22 април", каза Путин.

"По принцип този вариант би бил възможен, но при едно условие - ако Конституционният съд даде официално заключение, че такава поправка няма да противоречи на принципите и основните положения в Основния закон на Руската Федерация."

Президентът определи като "нецелесъобразно" премахването на ограничението за броя допустими мандати на държавния глава. Според него "стабилността трябва да е приоритет, но щом социалната и политическата сфери навлязат в зряла възраст, напред излиза възможността за смяна на властта в името на динамиката на развитие на страната".

"А ние приемаме поправки не за година или десет. В тази перспектива обществото трябва да има гаранции, че ще е гарантирана редовна смяна на властта.""Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
d4 (преди 2 месеца)
Рейтинг: 176 | Одобрение: 6
Така като гледам, поне до 3036та ще е президент

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама