Путин нареди на руснаците: Гответе се за ядрена война

06.07.2021 / 12:25 7

Кадър Звезда тв

С новия указ на Путин за пръв път в историята се посочва, че срещу Русия може да бъде използвано ядрено оръжие като реална заплаха.

Икономиката на Руската федерация, всички нейни съставни образувания и общини трябва да бъдат подготвени да осигурят защита срещу въоръжени нападения и да отговорят на нуждите на държавата и населението във военно време.

Това се посочва в актуализираната Стратегия за национална сигурност на Руската федерация, която беше одобрена от президента Владимир Путин с неговия указ.

Документът, който се изготвя от Съвета за сигурност, е основен за всички власти и служи като основа за формиране на секторни стратегически доктрини, отбелязва „засилване на военните опасности и заплахи“ „Интензификация на разузнавателната дейност“ на чуждестранни държави.

Освен това, според стратегията, „практикува се използването на големи военни формирования и ядрени оръжия срещу Русия“ - тази заплаха се посочва като реална за първи път в цялата съвременна история на страната.

В тази връзка се изисква „да се поддържа <...> потенциалът на ядреното възпиране“, да се осигури „готовност за бойна употреба“ на въоръжените сили и технологичната независимост на отбранителната индустрия, както и да се планират и предприемат "мерки за подготовка за защита и за защита на населението, материалните и културните ценности <...> От опасностите, произтичащи от военни конфликти", се казва в документа.

Предишната версия, одобрена през 2016 г., подчертава отбраната „чрез стратегическо ограничаване и предотвратяване на военни конфликти“. Новата версия директно гласи, че отбраната „е организирана за въоръжената отбрана“ на страната, „целостта и неприкосновеността на нейната територия“. В същото време се отхвърля тезата от времената на Брежнев за „постепенно движение към свят, свободен от ядрени оръжия“. Този елемент присъства в стратегията за 2016 г. и е премахнат в новото издание.

Русия е изправена пред "недружелюбни действия" от страна на чужди държави, "отворен политически и икономически натиск", опити да се "изолира" чрез прилагане на двойни стандарти и "информационни кампании, насочени към създаване на враждебен имидж" на страната, се казва в документа. Авторите на стратегията обвиняват за това недружелюбните западни държави, в които според тях се разгръща икономическа и социална криза.

По-специално това се дължи на „стагнацията и рецесията на водещите световни икономики, намаляването на стабилността на световната парична система, изострянето на борбата за достъп до пазари и ресурси“, както и общата „криза на западния либерален модел ", се казва в документа. Освен това, ако преди 5 години Съветът за сигурност позволи на Русия да се върне към предишния си международен статут и посочи например „привличане на чуждестранни инвестиции“ като цел за развитие, то в стратегията за 2021 г., напротив, акцентът е върху по-нататъшния изолационизъм .

По-специално, стратегията говори за необходимостта от „засилване на контрола“ върху чуждестранните инвеститори в стратегически индустрии, „намаляване на използването на долара“ и „преодоляване на критичната зависимост от вноса на технологии, оборудване и компоненти“. „Важните условия за осигуряване на икономическата сигурност на Руската федерация са разчитането на вътрешния потенциал и независимото решение на задачите, пред които е изправена Русия“, се подчертава в документа. Списъкът със стратегическите национални приоритети също се промени.

През 2016 г. сред тях бяха посочени „подобряване на качеството на живот на руските граждани“, „икономически растеж“, „здравеопазване“, „образование“ и „култура“.

Тези елементи вече са премахнати. Те се заменят със „спасяване на народа на Русия“, „икономическа сигурност“, „информационна сигурност“ и „защита на традиционните руски духовни и морални ценности“.

 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
2
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 229080 | Одобрение: 22210
Повод за притеснение има разбира се.....Защото като видим гъбата ще има време само да се наведем и да си целунем задника за гуд бай.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
3
robotron2000 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 30500 | Одобрение: 5610
значи да не се притеснявам че нямам жена и деца, може да е за добро!!
0
1
Ванката (преди 1 годинa)
Рейтинг: 16799 | Одобрение: 3734
Прочетете поредицата Метро ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
7
6
Варна (преди 1 годинa)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
заради тъпия Крим с икономика колкото на Бургас ще се избият
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
6
1
бачо Кольо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 12270 | Одобрение: 3290
Това не  добре,щом руснаците се опасяват от ядрена атака.
Колкото повече,толкова повече!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама