Путин се похвали с най-добрите отношения с Китай в историята

19.05.2021 / 21:52 1

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Булфото, архив

Отношенията между Русия и Китай "достигнаха най-високото ниво в историята", заяви руският президент Владимир Путин на церемония за започване на строителството на нови енергийни блокове в атомната централа Tianwan в Китай, пише finanz.ru.
Според Путин през 20-те години, в които има двустранно споразумение за добросъседство, приятелство и сътрудничество, Русия и Китай са постигнали значителен успех в укрепването на многостранното сътрудничество и взаимното доверие във „всички области без изключение“.


Това са политика и международни отношения, търговия и икономика, както и културен и хуманитарен обмен, изброи Путин.
Той добави, че руско-китайското партньорство "има дълбок, истински приятелски и взаимноизгоден характер" и изрази увереност, че "предстоят още много амбициозни и успешни двустранни инициативи".
Припомняме, че Русия обяви курс на Изток през 2014 г. след анексията на Крим и войната в Донбас предизвика вълна от икономически и технологични санкции от Запада. Но седем години опити да убеди китайския бизнес да инвестира в реалния сектор на руската икономика, да финансира модернизацията на инфраструктурата или поне да участва в съвместни проекти не завършиха с нищо.
Освен това общият обем на преките инвестиции от КНР от 2014 г. е намалял с 2,5 пъти - от 4,5 на 1,8 милиарда долара, според Централната банка на Руската федерация (.xls).
На Китай се падат едва 0,4% от преките чуждестранни инвестиции - 9 пъти по-малко от приходите от Германия (16,6 млрд. Долара) и 68 пъти по-малко от инвестициите на жителите на Кипър (123,4 млрд. Долара).

Китай отказа да финансира изграждането на Силата на Сибир и не планира да отделя средства за втори подобен газопровод. Той обяви за нерентабилна високоскоростната железопътна линия Евразия - от Пекин през Москва до Берлин - която руските власти се надяваха да включат в Новия път на коприната; и отказа да инвестира в изграждането на най-големия руски завод за преработка на газ в Амурска област.
Опитите за привличане на китайски банки към руската алтернатива на SWIFT също завършиха напразно: според Централната банка само една банка от КНР (Китайска банка) е била регистрирана в Системата за трансфер на финансови съобщения (SPFS).
През февруари 2021 г. руското министерство на финансите обяви, че прехвърля 15% от суверенния фонд за богатство на китайски юани, следвайки Централната банка, която инвестира сериозно в китайска валута през 2018 г.

От април инвестицията в юана се извършва ежедневно. Като част от операциите за попълване на NWF до 7 май, Министерството на финансите ще инвестира в китайска валута за 1 рубла от федералния бюджет. Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
1
Снайпер (преди 4 месеца)
Рейтинг: 12116 | Одобрение: 3431
и Сталин с Хитлер така се е разбирал
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik