РИБАРСКИТЕ МРЕЖИ СА ОСНОВНА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТНИТЕ СЛУЧАИ СРЕД ДЕЛФИНИТЕ

06.10.2012 / 11:00 1

Десислава Димитрова

 

Преброяване на делфините в Черно море отново няма да има, поне в следващата година. Това съобщи ръководителят на секция „Ихтиология” в Института по рибни ресурси Константин Михайлов. Изследването, което трябваше да се проведе през тази година, е пропаднало заради липсата на финанси. Организация за опазване на китоподобните в Черно море, Средиземно море и прилежащата Атлантическа зона обяви, че то бе изключително необходимо още през 2004 г., но се отлагаше в годините заради липсата на финансиране. Сега от организацията са успели да убедят Европейската комисия да финансира скъпото начинание поне частично. Тя ще отпусне 400 000 лева за изследване през 2013 г. Парите обаче ще стигат само за проучване на 5 черноморски държави, като в обхвата му няма да попадне Турция. Самото изследване е планирано да се проведе през юли и август следващата година. 

По думите на Михайлов големият процент на смъртни случаи сред делфините се дължи на човешка дейност. Човекът е в основата на 90% от смъртността при морския бозайник. „Не става въпрос за умишлено умъртвяване. По-скоро е следствие от задушаване в рибарски мрежи“, поясни специалистът. 

Най-смъртоносни за делфините са дънните хрилни мрежи за калкан. Михайлов обясни, че мъртвите делфини, които виждаме всяка година изхвърлени на брега – средно по около 50, са много малка част от тези, които в действителност умират. Повечето, които намират смъртта си в мрежите за калкан, потъват и не стигат до крайбрежието. Тази черна статистика може да се намали, ако на мрежите се сложат акустични устройства и влакната им се направят по-плътни, за да могат те да се виждат от делфините. 

За да се реши какви мерки да се предприемат обаче, трябва първо да се набавят актуални данни каква е популацията, уверени са експертите. И без преброяване те знаят, че спрямо 90-те години на миналия век има увеличение на бозайниците в родните води. 

„Според мен това се дължи на общото подобрение на екосистемата и значително по-малкото замърсители. Разбира се, не може да става дума за голяма популация, каквато е била ситуацията през 50-те и 60-те години“, посочи Михайлов. Той разказа, че тогава са се наблюдавали стада от по 100 делфина, докато сега те са най-много по 20.


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама