РИОСВ - Варна: Морската вода е чиста

25.07.2023 / 07:37 6

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

В края на миналата седмица на Южния плаж във Варна изплуваха не само мокри кърпички, но и плъхове. 

Проверка на плажа направихме още преди няколко седмици и излязохме с протокол и указания към община Варна да се вземат спешни мерки, но искам да кажа, че почти през цялата година водата е чиста във Варна. Само когато има силен дъжд, има замърсяване на водата, но това замърсяване нанася такива имиджови щети на туризма, че решаването на проблема с морските води е вече кауза както за институциите в града, така и за обществеността.

Това коментира пред Нова тв Ерджан Ебатин, директор на РИОСВ - Варна.

РИОСВ излиза от нормалната рамка на комуникация между институциите. Ние заявяваме, че Варна е туристически град и за репутацията й е важно да има чисти води, допълни той.

Проверката установи, че има една дъждовна канализация, изградена още миналия век, с преливник, който при силен дъжд прелива. Така мръсната вода от битовата канализация прелива в дъждовната канализация, която е заустена до вълнолома и се получава замърсяване на морето. Това се дължи най-вероятно на множеството заведения, които са в новоизградения район за отдих преди няколко години. Този проблем с преливника го имаме от 2020 година. Най-вероятно се дължи на тези заведения, обясни той.

Организирахме среща с концесионера още преди две седмици, разговаряхме неколкократно и с областния управител, срещнах се и с кмета на общината и във връзка с тези срещи днес вече е сформирана комисия по проблема. Този тип зауствания не отговарят на съвременните екологични норми, т.е. този преливник не трябва до го има в зоната за къпане, посочи той.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
MrBean (преди 4 месеца)
Рейтинг: 121398 | Одобрение: -1577
Вижте от кого зависи здравето на народа на Варна!!! на един полуграмотен бандит! Сабатин с какво образование е ?
4
2
ПЕКАРЯ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 5456 | Одобрение: -764
На пажа на крайбрежната алея са се появили  фикални петна. На това ли се казва "ЧИСТА МОРСКА ВОДА".
ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ, СА НАЙ ДОЛНИТЕ, ЛИЦЕМЕРНИ И КРАДЛИВИ ИЗРОДИ НА ТОЗИ СВЯТ.
2
0
село варна (преди 4 месеца)
Рейтинг: 15143 | Одобрение: -1162
Плъхове съм виждал на втора буна, похапваха миди.
4
0
морето (преди 4 месеца)
Рейтинг: 2012 | Одобрение: 302
Проблема с преливника го имали от 2020-хаха.Този проблем е още от заустването на тръбата на самия плаж.Същото  е и в Аспарухово и на Панорама.Днес била свикана комисия за проблем от 50 години.
4
0
Радостин (преди 4 месеца)
Рейтинг: 110750 | Одобрение: 2445
,,Този тип зауствания не отговарят на съвременните екологични норми, т.е. този преливник не трябва до го има в зоната за къпане, посочи той." КАКВО КОНКРЕТНО  ПРАВИТЕ ДА ГО НЯМА ПРЕЛИВНИКА? ОТ 50 години е проблемът!!!
Всеки да си получи заслуженото !
5
1
уйчо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 83693 | Одобрение: -972
Там се ловяха най-тлъстите попчета навремето, охранени от каналаУхилен Как да ходиш на плаж във Варна? А разградския се опита да покаже знания и попита, това да не е Шокъровия канал?:unsure:

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама