РИОСВ: Плажът във Варна е покрит от мокри кърпички

19.09.2022 / 10:51 2

Сн.: РИОСВ

Плажът във Варна е покрит от мокри кърпички, констатира РИОСВ.

Замърсяване от хиляди мокри кърпички бе регистрирано на плажната ивица във Варна.

На 18 септември около 16.30 ч. в РИОСВ – Варна е постъпил сигнал, касаещ замърсяване с хигиенни материали- мокри кърпички в района на Южен плаж, гр. Варна, съобщиха от екоинспекцията, цитирана от Moreto.net.

Извършена е незабавна съвместна проверка от експерти на РИОСВ – Варна, БДЧР и Регионална лаборатория- Варна към ИАОС, в района от вълнолома, в посока север- до плаж „Варна-север”.

При огледа в морската вода и на плажната ивица са установени наличие на мокри кърпички, пластмасови отпадъци, клони, листа и др. Концентрацията на замърсването е намалявала от юг на север, посочиха от РИОСВ.

Замърсяването на плажната ивица е в резултат на обилните валежи от предходния ден и запушването на решетка към преливника на смесен битов колектор към дъждовен колектор, заустен в Черно море, посочват от РИОСВ.

Констатирани са и следи от високи води, в резултат на което е допуснато преливане на смесени води над решетката към дъждовния колектор. В момента на проверката няма преливане на отпадъчни води от битовия колектор в дъждовния колектор и съответно в Черно море.

Колекторът се стопанисва от „ВиК- Варна” ООД. На дружеството са дадени предписания от РИОСВ – Варна,  – да се почисти допуснатото замърсяване с отпадъци по плажната ивица, както и да се почисти решетката на преливника от натрупаните отпадъци. Екоинспекцията ще проследи изпълнението на предписанията. По заявка на Басейнова дирекция, от Регонална лаборатория-Варна са взети водни проби от морските води.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi

0
11
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 99276 | Одобрение: 126
...да не говорим за кучкарите,младите майки с бебета...след тях всичко е... Но кое е плаж във Варна? Старите Морски бани са завладени от различни наркокомуни, тук там може да се излегне човек...
2
0
gospodin (преди 1 седмица)
Рейтинг: 95 | Одобрение: -5
почти всички пушачи след като си изпушат цигарите забиват фасовете в пясъка (има и такива дето си събират фасовете, но са много малко)... колко трудно е да си събирап фасовете и после да ги изхвърлиш в кошчето накрая  на пясъчната ивица...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама