РЗИ – Варна: Ето кои са най-чистите плажове във Варна

09.07.2019 / 18:53 2

Най-чиста и в отлично състояние това лято е морската вода при плажовете на Златни пясъци и къмпинг „Луна“ край близкия до Варна курортен град Бяла. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Веселина Божилова от Регионалната здравна инспекция в града. По думите й, към момента състоянието на морската вода в региона е добро. От взетите проби до настоящия момент, не са констатирани резултати, които да не отговарят на изискванията на нормативната уредба и евродирективите.

Според д-р Божилова обаче, важно е да се уточни, че се прави 4-годишна класификация на зоните за къпане, въз основа на наблюдение. Затова и, носещият дълго време „Син флаг“ за качество плаж при комплекса „Слънчев ден“, в момента не е с отлични води. По въпросната методика, на този етап, състоянието на морската вода там е добро, обясни специалистът. Според д-р Веселина Божилова, на базата на същото 4-годишно наблюдение, състоянието на зоната на Офицерския плаж, е определено като лошо и трябва да бъде обозначено, че къпането е забранено. Причината е, че пет години назад резултатите са били неблагоприятни, а качеството – лошо.

Но в момента резултатите от мониторинга са добри. „И въобще от началото на годината за проблемните зони – Офицерски, Централен и Южен плаж, резултатите са добри и не представляват опасност за къпещите се, което е най-важното“, добави д-р Божилова. Тя поясни, че не можем да се каже, че къпането там е опасно за здравето на летовниците в момента. На всички останали зони резултатите са добри.

Два пъти в месеца експерти на РЗИ вземат проби от 23-те зони за къпане във Варна и курортите, като се изследват по микробиологични показатели Ешерихия коли и чревни ентерококи. Резултатите се публикуват на страницата на здравната инспекция, където могат да бъдат видени почти в реално време. Данните могат да се проследят от 2007 година насам. Освен това има учестен мониторинг, три пъти месечно, в три от зоните – Офицерски, Централен плаж и Южен. Там се следи с цел ако има проблем – да се реагира и веднага да се алармира обществеността, каза още д-р Божилова. 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
6
стоян (преди 6 дни)
Рейтинг: -618 | Одобрение: -2798
Най - добре тука си в басейна на Русалка! Даже си ядеш рибата и си пиеш бирата във водата
50
6
n eXu s (преди 1 седмица)
Рейтинг: 118246 | Одобрение: -8704
Взимащите пробите от ХЕИ-Варна са големи манипулатори. От личен опит.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама