Радев: Свобода и справедливост никога не се дават даром, трябва всяко поколение да ги отстои

03.03.2019 / 18:53 5

кадър: pik.bg

Кулминацията на честванията на 141-вата годишнина от Освобождението на България беше тържествената заря - проверка на площад "Народно събрание"

В обръщението си към събралото се множество, държавният глава заяви:

Дни като днешния са повод за единение около историческата истина и идеала на възрожденците. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържествената заря-проверка по повод 3 март пред паметника на Цар Освободител в столицата, предаде Агенция „Фокус“.

Президентът посочи, че заедно те се борят за свобода и справедливост, които никога не се дават даром. „Всяко поколение трябва само да ги извоюва“, подчерта държавния глава. Той обърна внимание, че за нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чийто подвиг днес почитаме.

„Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода“, допълни още Радев. „Мнозина внушават, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото“, поясни още държавният глава. „Вечна памет за героите. Да живее България“, завърши словото си Радев.

 

Цялата реч тук:

Слово на президента Румен Радев по време на тържествената заря-проверка на пл. „Народно събрание“ по повод Националния празник на България 3 март

 

Уважаема г-жо председател на Народното събрание,

Уважаеми г-н министър-председател,

Ваше Светейшество,

Уважаема г-жо кмет на Столична община,

Уважаеми министри и народни представители,

Уважаеми господин Началник на отбраната,

Уважаеми представители на политическите партии и на религиозните общности,

Ваши превъзходителства,

Уважаеми генерали, адмирали, офицери, сержанти и войници,

Скъпи сънародници,

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви. Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата. Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци.

Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме.

Руският историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, след години ще напише: „Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да е човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик“.

Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повеляват християнското човеколюбие и собственото наше достойнство.

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои.

Вечна памет за героите!

Да живее България!

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
10
1
Морски (преди 3 месеца)
Рейтинг: 19312 | Одобрение: 7317
......а всяко поколение да ги отстои". А какво правим ние? Едни замръкват по кръчмите,други праскаме коментари в социалните мрежи,трети си говорят под сурдинка в къщи,а младите напускат през терминал 2.Как да отстояваме правата си на нормален живот,с нормални заплати и реална демокрация,когато сме си забили главата в гъза, докато ни ограбват пладнешките хайдуци?
23
10
motoristka (преди 3 месеца)
Рейтинг: 69882 | Одобрение: 34042
Достойна реч на достоен Президент!!! 
Минусите от троловете, потвърждават правотата на написаното! :)

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама