Радев: Трябва нов модел на финансиране при малките и средни предприятия

19.12.2020 / 03:27 3

Снимка Булфото, архив

Президентът Румен Радев заяви, че е крайно време за нов модел на финансиране на иновационната дейност, особено за стимулиране на малките и средните предприятия, за да може България реално да трансформира своята икономика, пише offnews.bg.

Това каза държавният глава на онлайн церемонията, на която беше представен шестнадесетият годишен доклад на форума Иновации БГ на тема "Иновации и икономически растеж". Наградени бяха и победителите в Националния конкурс за най-иновативно предприятие на годината, които се провеждат под негов патронаж, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев е отбелязал, че през 2020 г. креативността и стремежът за развитие на българските иноватори са двигател за иновационна активност, в резултат на което са открити нови пазарни ниши и са стартирали производствата на нови изделия и предоставянето на креативни услуги. По думите на президента докато за едни пандемията е била оправдание и причина за застой, то за други български предприятия кризата е ускорила осъществяването на нови идеи и иновативни дейности в сектора на патентите и полезните модели, където е отбелязан пик за 10-годишен период.

България е на 37-о място в класацията на Глобалния иновационен индекс 2020 и по думите на президента представянето на страната ни се подобрява значимо спрямо 2012 г. по износ на технологии и знание, а в развитието на дигитална инфраструктура се нарежда сред най-бързо развиващите се бизнес хъбове в Европа. "Горд съм с постиженията на българските компании и разработчици, които често създаваха и внедряваха нови продукти в съкратени срокове, запазвайки високо качество", е посочил Румен Радев.

Държавният глава е отбелязал, че въпреки тези успехи, за поредна година бизнесът и чуждестранните инвеститори са тези, които финансират голямата част от иновациите, а България все още е сред т.нар. "плахи иноватори" в Европа и след нея в тази група е само Румъния. Тенденцията разходите за научноизследователска и развойна дейност в националните програми, където е заложен размер от 1,5 процента от БВП, да се неглижират и съкращават се запазва. През 2019 г. тези разходи са в размер на 1 млрд. лв., равни на 0,84 процента от БВП, докато в страните от ЕС са 3 процента и повече.

Президентът е подчертал, че българските предприятия имат воля, енергия и огромен потенциал в областта на иновациите и научноизследователска и развойна дейност и могат да се развиват и да допринесат за още по-голям общ ръст.

Според Румен Радев при своевременно отчитане от правителството на тенденциите през 2020 г. и целенасочено подпомагане на иноваторите, както в редица европейски страни, резултатите за страната ни сега щяха да бъдат съвсем различни. Държавният глава е отбелязал също, че краят на 2020 г. бележи завършека на втория програмен период след приемането на страната ни в ЕС, но за съжаление Европейското иновационно табло отчита, че у нас не се реализира напредък.

Президентът Радев е изразил надежда, че държавната администрация, учейки се от успехите и от допуснатите слабости, ще успее да изгради капацитет за планиране и управление на реалната икономика в полза на българската държава и нейните граждани, да премахне пречките пред предприемачите и иноваторите и съвместно с местната власт да работи за равномерно развитие на страната.


 Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Марио (преди 1 годинa)
Рейтинг: 17915 | Одобрение: 3795
Оставихте тиквата ,сега си приказвате общи приказки.Ангелче
0
2
уйчо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 68233 | Одобрение: -3752
И кво каза, че не стана ясно?
0
7
Shepard (преди 1 годинa)
Рейтинг: 113 | Одобрение: -607
Бай Мунчо, червения кьопек Ухилен

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама