Радев похвали Морската столица: Варна може да е модел

17.07.2021 / 18:34 17


Снимка: Президентство

Президентът похвали Морската столица. 

Варна може да бъде модел за развитие, в който образованието, науката и културата са водеща сила, заяви президентът Румен Радев по време на среща с интелектуалци, представители на изкуството, културата, науката и образованието във Варна.

Срещата се проведе в Драматичния театър "Стоян Бъчваров", който тази година празнува 100-годишен юбилей. Държавният глава бе на посещение в Морската ни столица, придружаван от съпругата си Десислава Радева, предаде dnes.bg.
 
По време на срещата директорът на Театрално-музикалния продуцентски център – Варна Даниела Димова подкрепи инициативата под патронажа на президента да бъде изградена нова концертна зала в София и се обърна към държавния глава от името на варненската културна общественост за подкрепа във Варна също да бъде изградена нова мултифункционална зала за всички видове сценични изкуства.

Президентът приветства идеята и заяви готовност да бъде неин патрон.

"В София усилено работим за Национална концертна зала, която да съответства на висотата на таланта на нашите творци. Ако успеем и тук да направим това, съм сигурен, че този модел ще продължи да се разпространява из България“, изтъкна държавният глава. Той разкри, че дарителската кампания за изграждане на залата в София напредва и се въвличат много институции не само в България, но и в чужбина. Работи се и по привличането на световно признати изпълнители и творци, които скоро да дойдат у нас. Президентът подчерта, че е важно да бъде даден знак на изпълнителната власт, която формира и разпределя бюджета, че е крайно време за повече инвестиции в областта на културата.
 
Дълги години влагахме средства в асфалт и бетон, но забравихме най-важното – хората. Затова трябва да преосмислим нашите приоритети, защото хората са най-важният капитал, изтъкна държавният глава и допълни, че моралът, културата и образованието на хората дават облика на нацията.

"Ако искаме да имаме икономика на бъдещето и производство с по-висока добавена стойност, трябва да използваме пълния капацитет на висшето образование", добави президентът.
 
За да догоним развитите европейски страни в икономически план, трябва да се доближим до тях и в образованието, науката и културата, посочи още държавният глава. По думите му през последните години Варна се е утвърдила като център за образование и наука, като е градът с най-много чуждестранни студенти на човек от населението у нас. „Образованието все повече се превръща в икономика и когато чуждестранните студенти се връщат в техните държави, те стават нашите посланици там и това благоприятства износа на български инвестиции, на българска култура и влияние навън“, отбеляза президентът и прогнозира, че  страната ни тепърва ще разкрива своя голям потенциал в тази насока.
 
В рамките на дискусията бе поставен въпросът за проекта за Национална карта на висшето образование в България, който е публикуван за обществено обсъждане. Представителите на висшите училища в Морската столица, присъствали на срещата, изтъкнаха, че Варна е утвърден вече университетски град и завършилите в града специалисти са търсени както в България, така и по света. Затова по думите им би било грешка ако бъде съкратен капацитетът за прием на чуждестранни студенти.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
4
ПХК (преди 1 седмица)
Рейтинг: 11705 | Одобрение: -3660
Някои коментатори мислещи се за съвършенни хептен изтрещяха. Явно е от горещините. Не осъзнават, че хората желаят да виждат много ум, в малко реч, а не безсмислени дълги коментари лишени от всякакво съдържание.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
4
2
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 204928 | Одобрение: 17148
Да видим какво е това нещо - Трол.....Според Д-р Канов българските тролове са 4 вида : Трол-гюме, казуист, копролал и тъп трол......Американските учени след изследване на повече от 1200 души кават, че троловете в по-голямата си част са сложни тролове, мутанти обединяващи горните качества и са нарцисисти и психопати.....Обиждат и критикуват чуждите коментари и самите коментатори, в ущърб на спуснатите опорки в статиите за да намалят ефекта на критиките срещу техните "идеали".....Платените и сложни тролове като ПХК например отлично познават правилата и поведението им е на границата, за да не бъдат изтрити.....Старият никнейм на ПХК беше "Дивака пак се изака" и беше изтрит защото прекали със заяжданията....Освен явно фалшивите твърдения, сложните тролове имат и други оръжия : Отклоняване на вниманието от основната тема и от конструктивното обсъждане в размяна на нападки и дрязги с подчертано нападателен стил срещу набелязаните автори, както и заливане с минуси на "жертвата"......Накрая да обобщим : НЕ ХРАНЕТЕ ТРОЛА, НЕ РАЗГОВАРЯЙТЕ С НЕГО И ГО ИГНОРИРАЙТЕ НАПЪЛНО......!! Петел.....изтрийте Трола ПХК, защото създава дразнеща и взривоопасна среда във Форума.....Неговите заяждания минават всякакви граници......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
5
пекаря (преди 1 седмица)
Рейтинг: 803 | Одобрение: -112
Защо изтрихте коментара на ПХК. На мен ми хареса. Не беше заядлив, а много точен с преценката си.
1
7
ПраБългарин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 28095 | Одобрение: -13380
Ти хубаво си карал скейтборд ама преди 89г., ама още като млад си хванал пътя за сащ, щото тука е било супер... било е до 89г, след това какво му е супер? Дай ми пример за варненски кмет, направил повече ремонти и обновяване в града от Портних?
2
6
ПХК (преди 1 седмица)
Рейтинг: 11705 | Одобрение: -3660
Да се твърди, че Варна е свинарник означава ,че лицето написало тези простотии, не е ходило на ОЧЕН ЛЕКАР поне 10 години. Ако му бяха увеличили на време диоптрите сега щеше да види кв. Аспарухово, кв. Владиславово, булеварда с хубавите кръгове и озеленяване за Златни Пясъци, новият булевард Левски, който макар и с някои недостатъци СЪЩЕСТВУВА. Всички ние не сме съвършенни и сме носители на много недостатъци, НО СЪЩЕСТВУВАМЕ. Това е най важното, че във Варна се създадоха много нови подобрения, които са очевидни, дори и за слепеца.
ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ.
1
6
Ват (преди 1 седмица)
Рейтинг: 1068 | Одобрение: -837
Крис, според теб Варна трябваше да е до затвора, да сме още с шайбовите телефони и да ядем банани само на коледа. За каква европейска визия говориш, като развитието на цивилизацията обхваща целият свят, и това което изброяваш е нещо естествено, нормално и логично . Ти бавноразвиващ ли си, кво си? 
3
1
MrBean (преди 1 седмица)
Рейтинг: 63901 | Одобрение: 8186
Kris,просто нямаше толкова селяци от делиормана и добруджанци. Погледнете в общинските предприятия,комисии и ОСъвет колко варненци има.Над града са се надупили огромен брой идиоти и го засипват с простотията си. И тая Даниела Ди мова която всъщност от курвенлък съсипа 100годишни културни традиции в града....
5
3
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 204928 | Одобрение: 17148
ПРА.....помня Варна от времето когато си минавал прав под масата.....Карах скейтборд в Морската и нямаше една дупка.....Нямаше я шибаната синя зона и нямаше еднопосочни улици с паркирани навсякъде коли....Нямаше такова застрояване и живеехме супер.....Градът побираше гражданите, сега не може да поеме селяндурите.....Мерси, много мерси за европейската ти визия, но не струва.....Не може да се живее в свинарник....освен свините де....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
7
ПраБългарин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 28095 | Одобрение: -13380
Най добрия при кирил дупката ли УхиленУхиленУхилен След тези огромни по обем ремонти, Варна изглежда много по добре от преди. Това и сляп може да ти го каже, защото на повечето светофари има сигнализация за слепи ;) а преди имаше стари светофари останали от комунизма, например на катедралата кръстовището и Димчо Дебелянов посока Аспарухово, едвам се виждаха светлините на светофара, когато слънцето пече зад него... Сега мога да карам скейт борд, лонгборд, тротинетки, ролери в морската градина, а преди не можех от дупки и кофти настилка... 
4
1
Кака Слонка (преди 1 седмица)
Рейтинг: 16945 | Одобрение: 2825
Варна е пример за корупцията на Боко. Идете в общината и вижте кои работят там. Само доверените хора на батко Ваньо. 
Всеки трети гербаджия е точно толкова тъп, колкото и първите двама!
1
2
Чичкото (преди 1 седмица)
Рейтинг: 7904 | Одобрение: 984
Да поживее малко през зимата и ще си смени мнението Кардинално
Истината преди всичко
3
1
Mercenary (преди 1 седмица)
Рейтинг: 46695 | Одобрение: 10505
Гледал филма за Фанагория сиромахът...
7
2
kris (преди 1 седмица)
Рейтинг: 204928 | Одобрение: 17148
Варна беше най-добрият град за живеене, но го превърнаха в бетонирано циганско гето.....ПРА....ти къде в Европа си ходил, че ми говориш за европейска визия....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
2
11
ПраБългарин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 28095 | Одобрение: -13380
Тактично е похвалил Бойко, без да иска, защото преди Варна си беше село, а сега е започнала да придобива европейска визия...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама