Ракия, вино - половината от алкохола у нас е нелегален

24.09.2020 / 20:27 4

снимка Булфото

Половината от алкохола на пазара все още е нелегален, алармират от бранша. Производители и преработватели на грозде искат държавата да затегне контрола и да провери пътя на гроздето, предаде dnes.bg.

Качеството на всяка една партида вино, произведена у  нас, се следи в лабораторията на Агенцията по лозата и виното. Очакванията са тази есен винарските предприятия да приберат и преработят поне 115 млн. кг грозде. Реколтата ще бъде идентична като обем, но като тегло ще е с 10 % по-малко от миналата година заради сушата.

Според данни на лозарите обаче поне половината алкохол на пазара е нелегален. А условията, при които е произведен, са далеч от стандартите за хигиена и качество.

Пътят на виното до пазара става все по-труден, заради нелегалния алкохол. "Това е намеса на пазара, която е нерегламентирана", обяснява лозар пред Нова тв.

"Произвежда се в по-малки дестилерии тип "селски казани", но не знаем какво е съдържанието му и дали не е опасен, обяснява Йордан Чорбаджийски от Национална лозаро-винарска камара.

Регистрираните изби дават проби, но нерегистрираното предприятие не се следи. Нелицензираните производители не отговарят на изискванията на бранша.

Според инж. Красимир Коев от Агенцията по лозата и виното, хигиена липсва на много места, като са имали случаи да се прави алкохол на места, където се отглеждат прасета.

"Много важно е съдовете да са чисти", алармират още от бранша.

Проблеми идват и от суровината, която нерегламентираните производители влагат. Без контрол се стига до некачествен алкохол. Повече фалшив алкохол има при ракиите, отколкото при виното, а изчистването на пазара на некоректни търговци е непосилно. "И най-калпавата заводска ракия е по-добре от най-качествената домашна ракия", смятат още специалистите.

Отравянето с алкохол предизвиква главоболие, отпадналост, но има и по-тежки последици. Потребителите прибягват към такъв вид алкохол, често и заради по-ниските цени. "Тези дребни икономии, обаче може да струват изключително скъпо", предупреждават още специалистите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 336130 | Одобрение: 53475
От сигурен източник знам, че някои производители използват чист спирт и есенции и 40 градуса е стандарт....Силно разредените спиртни напитки до 40 градуса замръзват във фризера, дори некачествената водка.....ПРА.....ракия в замръзватела не се държи, губи си аромата, само водка.....Ракията си я купувам от сигурни източници по 12 кинта, отлежала, 45градуса и не препоръчвам ракии на черния маркет по 6-8 лева на литър.....Реалната цена на домашната ракия е около 5-6 или 7 лева.....Ако ви я продават за толкова, значи има нещо гнило, като ферментиране с повече вода и захар, както и лични казани със съмнителни качества.....В САЩ си купувам Knob creek 50 градуса и  Woodford Reserve 45.2 градуса.....Качеството е неверроятно, защото там уйдорми не правят.....Бях в един завод и видях как слагат в бъчвите за отлежаване Истински алкохол.....Силната, или слабата ракия е лично предпочитание и всеки си пие каквото си иска.....!! И да, хубавата гроздова ракия се прави от грозде.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
0
SANDOKAN1963 (преди 3 години)
Рейтинг: 8150 | Одобрение: 1110
прав  си  крис ....етилов алкохол / С2Н5ОН/..естествен  и  изкуствен .тия дето  говорят за заводски алкохол...в  повечето  случчаи ползват изкуствен щото е  евтин..като се смеси с  дестилирана вода ..малко миризма и  готово..кеф ти  виски кеф ти  друго..може  с  горена захар..при  домашната  знаеш  какво  си  сложил  и  какво  чакаш...но  ИМА  УСЛОВИЕ ПРЕДИ  ДА  Я  ПИЕШ  20  ДЕНА ДА  ОТЛЕЖИ..та  тоя  дето  продава   тия  ракии  сам  да  си  ги  пие..аз  си  правя  от  дренки   ....мммммм  елексир.. 
mobilis in mobili
2
1
ПраБългарин (преди 3 години)
Рейтинг: 62025 | Одобрение: -28395
За да пиеш по големи обеми, са я направили по слаба. Аз като купя бутилка ракия, дори да е от 15 до 20 лв, например Бургас 63, братя Минкови, в камерата става на лед, а домашната си седи течна, като олио става УхиленУхиленУхилен
3
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 336130 | Одобрение: 53475
"И най-калпавата заводска ракия е по-добра от най-качествената домашна ракия...." Чували ли сте по-голяма глупост....? То свястна заводска ракия не съществува.....Как може да се пие бълвоч 40 градуса....? Поне да вдигнат на 42, или 43 градуса....! В редките случаи когато ходя на ресторант, гледам да не изпия повече от две "професионални" пикни.....Тия пидали бая са закъсали с продажбите май....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама