Рашидов с песимистична прогноза: Да не станем като парижката история – да гръмне някой театър

11.01.2017 / 17:05 2

Снимка Булфото

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов заедно с шефа на Съюза на артистите Христо Мутафчиев потърсиха помощ от вътрешната комисия за нуждата от мерки за сигурност в театрите на фона на заплахите от тероризъм. Те се обърнаха с писмо до комисията, вследствие на което шефът й Цветан Цветанов покани и директорите на ГД "Национална полиция" и СДВР, както и ръководството на МВР на заседанието, съобщи Блиц.

"Ние не ви молим да пазите българската култура, а гражданите, така че, вие докато приемете законите, може да гръмне някой театър", каза Рашидов, който констатира, че Ислямът вече настъпва и имаме нова заплаха.

"Да не станем като парижката история, първо да гръмне театърът, а после да сложим полиция да го пази. МВР с издихания пак ни помагат", добави Рашидов.

"Театрите и зала "Армеец" са тези места, където се събират много хора. Това са любопитните места за тероризма. Имаме нова ситуация. Ако този сигнал не ви вълнува, не чакайте уважение от българските културтрегери", ядоса се той на констатациите на Атанас Атанасов от ДСБ, че бюджетът е дал много пари за НСО, пък с тях можело да охраняваме театрите.

Христо Мутафчиев пък предложи на всички камери да бъдат поставени видеокамери за сметка на МВР, което имало по-голям бюджет от културното ведомство.

Шефът на Съюза на артистите се оплака, че в театрите никой не контролира кой влиза и излиза през антракта и след това: Друг щ е респектът, ако преди представлението се разходят един-двама полицаи, а после вътре огледат залата да видят кой шава и кой не шава.

Цветанов посочи, че днешната среща била породена от безпокойството на директора на Народния театър Мариус Донкин за сигурноста в институцията. Политическото ръководство на МВР да ни информира за мерките, които се предприемат, настоя Цветанов.

А пред депутатите от вътрешната комисия шефовете на националната полиция и СДВР обясниха, че наистина 54 театри  страната и повечето читалища не отговарят на съвременните изисквания за сигурност, като "Арена Армеец", където вратите се заключват за достъп отвън, например. В Народния театър пък имало само един пазач на служебния вход и видеонаблюдение там, но не и охранители. Разпоредителите не били обучени как да реагират при заплаха от тероризъм.Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
анти (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Интересно веждичката и мутафчиев как са се надушили?/Малките букви не са грешка/
3
0
зъл (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Че ще гръмне - ще гръмне...Въпрос на време е с тези чернилки, дето продължават да се мъкнат и да ги приемаме безропотно. Ама ти досега къде спа, бе пияна мотико такава? Заедно с цялото продажно правителство, дето все строите стената и все не ви стигат милионите да я довършите...А че вече е нарязана на сто места и не върши никаква работа - за това мълчиш, нали?Гняв
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама