Рашков: Давам Гешев на прокурор. Той е позор

23.07.2021 / 10:29 1

Булфото, архив

"Давам Гешев на прокурор, той е позор!" Това заяви вътрешният министър по време на изслушването му в Народното събрание.
Министър Бойко Рашков ще сезира прокурор на определено ниво за изнасянето на СРС от страна главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно по време на изслушването на служебният вътрешен министър в парламента.

По думите му в Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той уточни, че ще сезира прокурор с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действията на главния прокурор.

"Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление", подчерта още Бойко Рашков.

Той  заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конситуционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

„Прокуратурата се поддава на политическо влияние - недопустимо, въпреки нейната независимост, гарантирана в Конституцията. Представям си какво ще стане, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт. Смятам, че подобни ръководители ще я направят придатък изцяло към някоя политическа партия, примерно - ГЕРБ. Налага се политическата власт да положи усилия, за да постави правила относно поведението на главния прокурор и представителите на съдебните органи от ВСС”. Това заяви за NOVA вътрешният министър Бойко Рашков малко преди изслушването му в Народното събрание.

Янаки Стоилов: ВСС изнесе щита пред Гешев много напред, за да не може никой да повтори това действие

Той добави, че ВСС трябва да разглеждат всеки един сигнал, подаден към тях. „Припомням, че миналата година, след като Гешев зае поста главен прокурор, много колеги от различни организации отправяха множество сигнали към ВСС, а те не им обърнаха внимание. Те се съдържат в този документ, който вчера правосъдният министър внесе във ВСС. Членовете на Съвета обаче решиха, че е изтекъл срокът, за който те важат, и това е основание да не бъдат разглеждани. Това е парадоксално”, каза Рашков.

„Отзвукът в публичното пространство е неглижиран до степен, че тези публикации са вестникарски и нямат никакво значение. Но всъщност те имат огромно значение за имиджа на съдебната власт, който в този момент клони към нула. Затова, каквото и становище да имат членовете на ВСС, струва ми се, че е дошло време, в което съдебната власт трябва да реши този проблем категорично. На мен ми се иска това да бъде направено и радикално”, каза още Рашков за NOVA.

За Бюрото по защита

„Бюрото е превърнато в орган за обслужване на главния прокурор по подобие на службата ОБО, която обслужваше членовете на Българската комунистическа партия”, заяви Рашков.

Какво каза вътрешният министър от трибуната на Народното събрание

От трибуната на Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че журналисти също са били сред подслушваните лица.

„Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам”, категоричен бе Рашков.

По думите му СРС се използват само и единствено за наказателното производство и опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват.

"В конкретния случай ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главният прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно - има или няма имунитет президентът. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата естествено, е струва ми се, че няма задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към опазване на националната сигурност”, каза той.

"Подчертавам в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление. Тъй като в нашата Конситуция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си поставим въпроса след като един човек е осъден за такова престъпление и сега друг е извършил също такова престъпление, следва ли да се образува наказателно производство и срещу този или не", каза още Рашков.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
1007 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 13059 | Одобрение: 4684
Открихте топлата вода !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама