Разлика между машинно пране и химическо чистене?

28.11.2022 / 09:41 0

Един от най-често задаваните въпроси сред потребителите на подобни услуги е именно каква е разликата между машинното пране и това в химическото чистене. Този въпрос вълнува много хора не случайно. Всяка дреха има собствени правила за най-добро почистване, които често могат да се намерят върху вътрешния етикет, поставен от производителя, споделят от Media Clean. Всички особености зависят основно от вида материя, която е използвана при производство. При различните замърсявания също често има разминавания в подходящите технологии за почистване. Ако се съобразяваме с всички тези фактори, нашите облекла ще издържат много по-дълго време. За да се случи това, е добре да сме наясно с разликите между химическото чистене и машинното пране.

 

Какви са основните разлики между химическото чистене и машинното пране според MediaClean?

От MediaClean дават повече информация за основните разлики между използването на химическо чистене и машинното пране. Уредите реално не се различават особено много. Принципа на работа им е много подобен, но водата, която се използва при нормалното пране се източва в канализацията, докато тази, която се използва от химическата машина, остава в нея в специално отделение.И двете машини имат барабан и вътрешен резервоар, но продуктите, които се използват са различни. Ето и останалите важни предимства и разлики:

Затворен цикъл – около 300 литра разтворител се излива в машината за химическо чистене за всеки отделен цикъл, разказват от MediaClean. По време на този процес, препарата преминава през филтъра, циркулира в тръбопроводната система и напоява съдържанието на барабана. Мръсният разтворител се изхвърля в дестилатора, където под въздействието на температурата кипи и започва да се изпарява. Изпаренията, от своя страна, попадат върху кондензаторната намотка и се охлаждат от състояние на течност. Чистият разтворител се източва в резервоара на машината, а останалата част в дестилатора се нарича утайка. Това е мръсотията от дрехите и остатъка от детергенти. След приключване препарата не се оттича никъде, а се дестилира и се използва отново. Това се нарича затворен цикъл, споделят още от MediaClean.

Използване на разтворител вместо вода – обработката в машината за химическо чистене се нарича измиване, казват от MediaClean. То може да се състои от една или две вани, тоест един или два цикъла на пълнене на барабана с разтворител. Обичайният цикъл на пране се състои от предварително и основно измиване, последвано от няколко изплаквания и завъртания. Основното почистване и отстраняването на петна се извършват в резултат на механичните ефекти на барабана. Вътре в него има ребра, наричани още повдигачи, които повдигат прането от дъното докато той се върти. Без тази част съдържанието на машината просто ще се върти заедно с него или ще стои на дъното, следователно няма да се изчисти добре. Използването на разтворител вместо вода за този целият процес, постига плътност на течност почти два пъти по-голяма от тази на водата, което помага за много по-добро и качествено изпиране, напомнят от MediaClean.

Сушене – процедурата за химическо чистене работи в затворен цикъл и не позволява отделянето на пари от разтворителя в работното пространство на цеха, подчертават от MediaClean. След центрофугиране, по време на цикъла за почистване, съдържанието се изсушава. Това се случва благодарение на топлообменниците и нагревателните елементи, които се намират в машината. Те загряват въздуха, който от своя страна помага за пълното изсушаване на съдържанието в барабана. Изпаренията от разтворителя се улавят и се кондензират в течност, която след това може да се използва отново за следващата партида. Този процес се контролира от специален сензор, който определя нужното количество от препарата в сушилнята. MediaClean напомнят, че именно благодарение на него дрехите излизат чисти и сухи.

Технология – най-важната и основна разлика между двете процедури е именно технологията, подчертават от MediaClean. Пералнята работи с вода, която се използва като разтворител за избрания препарат. За всеки нов цикъл се използва нова, чиста вода, към която се добавят определени продукти за пране, а отпадъчните води отиват в канализацията. При химическото пране имаме разтворител, който се дестилира и възстановява свойствата си, като може да се ползва отново при следващо зареждане, напомнят от MediaClean.

Знаейки тези основни разлики в работата на отделните машини, можем лесно да изберем на кой вариант да се доверим и кое е по-подходящо за нашите дрехи. 

 

Домашно пране 

При нормалния метод на машинно изпиране, дрехите се сортират по цвят, тип плат и степен на замърсяване. След като поставите сортираната партида в барабана на машината, можете да сложите препарат вътре в нея или в специално предназначеното за това отделение. За по-добър аромат и по-меки дрехи, се препоръчва да добавите и омекотител, напомнят от MediaClean. В случай на по-упорити петна, добре е те да се обработят ръчно предварително. След това от пералнята всичко излиза мокро и чисто. Повечето машини не разполагат с вградено сушене, поради което можете да си купите сушилнята отделно или да заложите на доброто старо простиране, последвано от гладене при нужда.

 

Какво е удобно за домашно пране и какво за химическо чистене според MediaClean?

Домашното пране е подходящо за ежедневни облекла, кухненски текстил и спално бельо. В същото време е необходимо да се следват конкретните препоръките за изпирането на всяка отделна дреха. Белите и цветни видове не трябва да се зареждат в един барабан. В допълнение, за някои дрехи е необходимо да се спазва определен температурен режим, което може допълнително да усложни и забави целия процес.

 

Ако говорим за премахване на всякакви устойчиви замърсители, като кафе, кръв, вино, мазнотии, то е по-добре е да се свържете с химическо чистене. Тук технолозите ще изберат оптималния почистващ агент и по-лесно, бързо и щадящо за материите ще се справят с проблема. Разтворителите на органична основа обикновено се използват за отстраняване на петна.

 

Освен това е по-добре да се доверите на химическо чистене за дрехи от естествени материали, като кожа, коприна, кадифе, сатен и други, по-нежни материи. Бизнес костюмите също е за предпочитане да се перат при специалисти. Така те ще запазят за по-дълго цвета си и цялостния си външен вид.


* публикация

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама