Размерът на майчинството може да се изчислява с нова онлайн услуга на НОИ

24.11.2014 / 23:39 1

Нова електронна услуга на НОИ изчислява прогнозния размер на майчинството. Услугата вече е достъпна на сайта на института и изисква въвеждане на ЕГН и Персонален идентификационен код, издаден от НОИ.

Електронната услуга на НОИ е насочена към бъдещи майки или други лица с право на обезщетение за бременност и раждане. Тя не прави преценка дали човек има право на това обезщетение, тъй като се смята, че нужните условия са изпълнени, пише "България днес".

За да я използва, съответният човек трябва да въведе своето ЕГН и така наречения ПИК, издаден от института. Системата проверява коректността на данните и проследява дали е отпускано такова обезщетение до 10 месеца назад.

За изчисляване на прогнозния размер на майчинството трябва да се знае приблизителната дата на раждането или откога започва отпускът за бременност и раждане, като бъдещата дата може да е до една година напред. Нужна е също информация за дохода на лицето през бъдещите месеци до избраната дата. Ако тази информация не се въведе, системата използва размера на минималната работна заплата към момента. Данните за осигурителния доход за периода на изчисляване се извличат автоматично от Регистъра на осигурените лица.

След въвеждане на данните, системата показва прогнозния дневен размер на майчинството, който ще се изплаща за всеки работен ден от периода на бъдещия отпуск.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
teodor999 (преди 5 години)
Рейтинг: 7651 | Одобрение: -549
Изчисления!!!Пак ще мислят нещо в ущърб на хората!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама