Разпадащата се комета Атлас фотографирана и от Варна

19.04.2020 / 14:34 0

Кометата C/2019 Y4 (ATLAS) е  фотографирана от Морската астрономическа обсерватория на ВВМУ на 16 април вечерта, съобщава доц. Веселка Радева -
Ръководител на Морската астрономическа обсерватория и планетариум на ВВМУ.

Ядрото на кометата Атлас вече се разпада. Тези дни тя се намира на 148 650 000 км от Земята и на разстояние 175 500 000 км от Слънцето.  С приближаването до Земята и Слънцето яркостта и се увеличава. Според  Центъра за малки планети в Харвард, кометата ще бъде най-ярка на 30 и 31 май. Тогава кометата ще бъде на разстояние от Земята – 130 350 000 км, а от Слънцето на – 37 950 000 км. . Възможно е при сегашното преминаване близо до Слънцето, ядрото на кометата да се разпадне на още фрагменти.

 На 9 април астрономи от Националната астрономическа обсерватория – Рожен наблюдаваха няколко фрагмента от разпадащото се кометно ядро на Атлас. С това шансовете тази комета да достигне висока яркост намаляват.

Главният специалист на Морската астрономическа обсерватория, Варна, Асен Асенов засне кометата на 17 април с фотоапарат Sony A6500 с обектив с фокусно разстояние 180мм f2.8. Направени са 77 изображения, всяко с експозиция 30 сек. 

Наблюденията на разпадащата се комета продължават. В нощта на 18 април  варненският учен-астроном доцент Галин Борисов, който работи в Обсерваторията Арма, Северна Ирландия е провел дистанционни наблюдения на кометата Атлас с 2м телескоп от Националната астрономическа обсерватория-Рожен. Доц. Галин Борисов съвместно с наблюдателния екип на най-големия телескоп в България са започнали поляриметрични наблюдения на кометата C/2019 Y4 (ATLAS). Целта им е да се разбере нещо повече за праховите частици които се се струпали около новообразувалите се кометни ядра след разпадането и.

Наблюденията на разпадащата се комета Атлас продължават.   Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама