Разпадащата се комета Атлас фотографирана и от Варна

19.04.2020 / 14:34 0

Кометата C/2019 Y4 (ATLAS) е  фотографирана от Морската астрономическа обсерватория на ВВМУ на 16 април вечерта, съобщава доц. Веселка Радева -
Ръководител на Морската астрономическа обсерватория и планетариум на ВВМУ.

Ядрото на кометата Атлас вече се разпада. Тези дни тя се намира на 148 650 000 км от Земята и на разстояние 175 500 000 км от Слънцето.  С приближаването до Земята и Слънцето яркостта и се увеличава. Според  Центъра за малки планети в Харвард, кометата ще бъде най-ярка на 30 и 31 май. Тогава кометата ще бъде на разстояние от Земята – 130 350 000 км, а от Слънцето на – 37 950 000 км. . Възможно е при сегашното преминаване близо до Слънцето, ядрото на кометата да се разпадне на още фрагменти.

 На 9 април астрономи от Националната астрономическа обсерватория – Рожен наблюдаваха няколко фрагмента от разпадащото се кометно ядро на Атлас. С това шансовете тази комета да достигне висока яркост намаляват.

Главният специалист на Морската астрономическа обсерватория, Варна, Асен Асенов засне кометата на 17 април с фотоапарат Sony A6500 с обектив с фокусно разстояние 180мм f2.8. Направени са 77 изображения, всяко с експозиция 30 сек. 

Наблюденията на разпадащата се комета продължават. В нощта на 18 април  варненският учен-астроном доцент Галин Борисов, който работи в Обсерваторията Арма, Северна Ирландия е провел дистанционни наблюдения на кометата Атлас с 2м телескоп от Националната астрономическа обсерватория-Рожен. Доц. Галин Борисов съвместно с наблюдателния екип на най-големия телескоп в България са започнали поляриметрични наблюдения на кометата C/2019 Y4 (ATLAS). Целта им е да се разбере нещо повече за праховите частици които се се струпали около новообразувалите се кометни ядра след разпадането и.

Наблюденията на разпадащата се комета Атлас продължават.   Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама