Разполагат 4 батальона на НАТО в Прибалтика и Полша

08.07.2016 / 23:43 4

Канада ще бъде рамковата нация за Латвия, Германия ще води батальона в Литва, Великобритания - в Естония, а САЩ ще бъдат рамкова нация за този в Полша.Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция след първото заседание на Северноатлантическия съвет в рамките на започналата във Варшава среща на върха на алианса.

Столтенберг обяви решението за разширяване на военното присъствие в източната част на алианса с четирите батальона в Полша, Естония, Латвия и Литва на ротационен принцип. Тези батальони ще са многонационални, те демонстрират силата на трансатлантическата връзка. Дават да се разбере, че атака срещу един съюзник, ще се смята за атака срещу целия алианс, посочи генералният секретар. 

Той приветства заявено по време на срещата намерение на други съюзници да допринесат по различни начини.

Генералният секретар определи тези мерки като важна стъпка, но добави, че тя е само част от по-сериозно усилие, включващо планове за съобразено /адаптирано/ присъствие на югоизток, изградено на основата на многонационална бригада в Румъния.

Столтенберг оповести и решението да бъде обявена начална оперативна готовност на системата на НАТО за защита от балистични ракети. Това означава, че кораби на САЩ, базирани в Испания, радар в Турция, и система за прихващане в Румъния сега за способни да работят съвместно под командването и контрола на НАТО. 

Системата, която изграждаме, е изцяло отбранителна, проектирана да защитава от атаки, идващи извън евроатлантическото пространство. Тя не представлява заплаха за стратегическото ядрено сдържане на Русия, посочи Столтенберг.

Той обяви също решението киберпостранството да се разглежда като нова оперативна среда - заедно със сушата, въздушното и морското пространство, като отбеляза, че позицията на НАТО и в тази област остава отбранителна, но това е ясен знак, че колективната отбрана се засилва във всички сфери.

Съюзниците са поели ангажимент и за подсилване на своята устойчивост и за подобряване на гражданската подготовка. Препотвърдени са били ангажиментите за отбранителните разходи, направени преди две години.

НАТО не представлява заплаха за никоя страна. Не искаме нова Студена война, не търсим конфронтация, заяви генералният секретар, който добави, че докато се засилва възпиращият и отбранителен потенциал на НАТО, продължават и опитите за търсене на конструктивен диалог с Русия. 

Русия не може и не бива да бъде изолирана, заяви Столтенберг. На ново заседание на Съвета НАТО-Русия идната седмица генералният секретар ще информира Русия за решенията от съмита във Варшава.

В отговор на въпрос за военноморското присъствие в Черно море и как да се подсили сигурността на страните в региона, генералният секретар отново посочи, че НАТО вече е увеличила присъствието си в Черноморския регион с "еър полисинг" и с други мерки. Столтенберг отново посочи и бригадата в Румъния, която ще даде базата за интензивни учения на сили на НАТО. 

Решихме и да попитаме военните си експерти да дадат мнение за срещата на министрите на отбраната от НАТО през октомври, по отношение на това дали можем да засилим присъствието си във въздуха и в морето. Няколко от нациите засегнаха въпроса за нуждата от засилено присъствие в морето и във въздуха, но ще бъдем по-конкретни на срещата през октомври, посочи Столтенберг.

dnes.bg
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
USA (преди 7 години)
Рейтинг: 1334 | Одобрение: -551
Щото обичат гейове като теб убитако!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама