Разтърсваща изповед пред „Петел“: 28 години след „Голямата екскурзия“, Гюлшен търси правата си и се бори с нови обиди!

17.07.2017 / 12:00 22

Снимка: БТА/Марица

28 години след т.нар. Голяма екскурзия, част от българските турци все още не могат да възстановят щетите, нанесени на живота им от тоталитарния режим на Тодор Живков. Една от ощетените е Гюлшен Мустафа, която и до ден днешен не успява да получи документ, че е изгонена от работа през драматичното лято на 1989 година.

„Уволнена съм заради политическите събития между турската общност и комунистическия режим, по-точно стачките на турците за връщане на имената, въпреки че аз не съм взела участие в тези събития. От 05.06.89 год. до сега вече 28 години нямам връчена заповед за освобождаване“, разказа в писмо до „Петел“ Гюлшен Мустафа. По нейни думи, в далечното драматично лято на масовото изселване в Турция тя е работила като главен счетоводител в Община Върбица, област Шумен.

„Назначена съм за счетоводител социални дейности към Общината през 1988 год. От началото на 89-та към социалните дейности включиха и здравеопазването, затова го именуваха отдел „Здравеопазване и соц. дейности“, като със заповед ме преназначиха за гл. счетоводител на отдела, което е видно от ведомостите за заплати. След няколко години отделът е бил закрит, а служителите преназначени към отдел „Социална служба“ която съществува до днес. Аз сега трябва да съм към социалните служби“, пише още г-жа Мустафа, която така и няма заповед за освобождаване от работа. Тя е изпратила жалба до Главния прокурор на Република България и в момента тече разследване на случая. „Подала съм подробно заявление и до Българския Хелзинкски комитет за нарушаване на гражданските, трудовите и личните ми права“, допълва Гюлшен Мустафа.

Нейната история обаче има и твърде интересно продължение и в днешни дни.

Преди време нашата читателка, която въпреки репресиите запазва добрите си чувства към България и българското, ни изпрати стихотворение, посветено на кирилицата, което публикувахме.

„Заради това стихотворение имахме големи спорове, бях нападната по най-бруталния начин във фейсбук от служител на Общината, която ми забрани като туркиня да пиша и публикувам такова стихотворение. Тя изсипа целият си красив речник към мен с явни закани, злоба, завист... В спора разбрах защо са ми се случвали неща, които ми разрушиха кариерата, живота, авторитета. После от страх същият човек е успял да изтрие всичките си нападки и закани.

Затова сега нямам доказателства, но провокирана реших да си потърся правата - да ми изплатят всички заплати за 28 години, процент за прослужено време, както и осигуровки, защото вече съм на 60, а заради бившите комунисти и сегашни техни поддръжници, аз си изпатих, не ми стига стажа за пенсиониране“, завършва разказа си Гюлшен Мустафа.

Всяка минута очаквай сензационна новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

Публикувай директно сам без цензура във "Фейсбук" групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
якошиба (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ТОПЛА БИРА СТУДЕНИ КЕБАЛЧЕТАААА  ГОЛЯМ ПАНАИР НАПРАВИХТЕ ОТ ЕДИН ПО СКОРО БЮРОКРАТИЧЕН ВЪПРОС
2
2
ПМ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Я си е.и майката, ментак!Аз съм ПМ!Ти си неудачник и чекиджия!
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Tи си един трол и крадец на чужди никове. Много обичаш да се криеш зад чужди имена и да коментираш тъпотии от тяхно име. Нямаш абсолютно никаква етика и показваш изключителна наглост.
2
3
ПМ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това е Божа работа, Бахур!Кой, кога ... Не си ти този, който ги решава тези неща!Гледай си там токачките и се забавлявай под дюлята!
Рейтинг: 48957 | Одобрение: 4012
Ще се задавиш в завистта и злобата си, келнерче, по-спокойно ще направиш някой инфаркт и ще си идеш млад и ЗЕЛЕН.;)
5
1
ПМ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Още сега си отивай на Дарданелите, като си вземеш и таралясника и ПАТЕ-то и шекерчето, ако искаш!Мухльо!
Рейтинг: 48957 | Одобрение: 4012
Аз както писах моето семейство не е било пипано, както и на роднините ми, та имам тежко венерическо заболяване за мненията ви, но един ден ще ви се търси отговорност и ще има възмездие. По него време вече ще бъда на Дарданелите под мандарината.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ти си един трол и крадец на чужди никове. Много обичаш да се криеш зад чужди имена и да коментираш тъпотии от тяхно име. Нямаш абсолютно никаква етика и показваш изключителна наглост.
9
3
бай Тошо (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Само да припомня,че "голямата екскурзия" беше отговор на българското правителство след серията атентати организирани от Турция.Много усърдно се подготвяше "голямата сватба" която не се състоя.Подготвяше се отцепване на територия от България,като се разчиташе на НАТО,но руснаците бързо охладиха мераците.
4
2
ПМ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нали си на 37 години, Бахур?Бил си деветгодишно пишлеме, още пишката ти не е била заздравяла, а изказваш мнения за тогава!
7
2
БАЙ КОР (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Че той, Бахура е един от тези, които индиректно насаждат етническа омраза!Постоянно обижда българите.А относно насилственото заминаване - да, насила заминаваха някои!Заплашваха ги по места ходжите и кметовете им!На някои не им се заминаваше, но техните ги задължаваха!
7
2
unit747 (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Бахур напълно си прав че някои трябва да ги разходят до районното в обвинение за опит за насаждане на етническа омраза но това не са хората от форума а тези които пишат и публикуват такава измислена новина като тази.Всеки просто се умори от такива публикации за накърнени права на малцинствени групи (при цялото разнообразие на народностите  и групите които живеят в България) тези с нарушените  права , обидените , наранените , подтиснатите  винаги са от  2 групи как на другите един път не чухме гласа .А къде са правата на българите не случайно такива статии предизвикват справедлив гняв.Познавам хора от това малцинство  които си живеят живота , работят и едвам оцеляват като нас  и не се оплакват. А на тази Гюлшен ще кажем - всеки ден от вашия вилает тръгва автобус  за Истанбул айде на него и да те няма .
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
UF АБЕ КОЙ ГИ ОБИЧА ТИЯ КРЪВОЛОЦИ КРЪВОПИЙЦИ ТУРЦИТЕ . АРМЕНЦИ БЪЛГАРИ СЪРБИ ГЪРЦИ РУМЪНЦИ ГИ НЕНАВИЖДАТ И МРАЗЯТ. БАХУР МАЗЕН ЛАЙНЯИСКИТЕ Н РЯЗАН КОГА ЩЕ БЪДАТ ОБЕЩЕТЕНИ ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ОДРИНСКА ТРАКИЯ???
Рейтинг: 48957 | Одобрение: 4012
И мен и семейството ми никой не ги е уволнявал и гонил, НО имаше много уволнени и изселени - ФАКТ-  за който хората, потърпевши ще си търсят обезщетенията.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
еврогейте искат да ни натрапят вина която не е наша както холокоста го натрапиха на германците и от нормални ги направиха еврогей. 
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
от турция- една овца скочила в пропаста и след нея скочило цялото стадо. тая лъже учил съм с турчета и много от тях не заминаха за турция и никой насилствено не ги ее  гоним. на мой приятел хикмет баща му беше майорв милицията и него го уволниха дисциплинарно и му взеха служебното жилище но не замина за турция. карачуджукови турци преподаватели по математика в гимназия в окръжен град се пенсионираха там и никой не гии е гонил. още  живеят в българия. още примери да давам ли. та тая турска овца ако сама е скочила в пропаста от стадно чувство кой и е виновен. от мой съученици илдъз в австрия, бирсен,  аднян, тефик, айдън, хикмет, живеят още в българия без да са ходили в турция.
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЕВРОГЕЙТЕ И ГРОБАРИТЕ ОТ ГРОБ СЕ ДЪРЖАТ КАТО ДРОГИРАНИ АГРЕСИВНИ  ОЛИГОФРЕНИ АКО ЧУЖДОТО МНЕНИЕ НЕ СЪВПАДА С ЕВРОГЕЙСКОТО НА ШМЕРКЕЛ ИЛИ С ТИКВЕНОТО ББ.
16
5
НИКИ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 НИКОЙ НЕ  ГИ Е КАРАЛ НАСИЛА ДА ОТИВАТ В ТУРЦИЯ. ВИНАТА Е НЕЙНА ЧЕ НЕ Е ПОДАЛА МОЛБА ЗА НАПУСКАНЕ ОТ БЪРЗАНЕ ДА ЗАМИНЕ. КАКВО ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ТЪРСИ  И СЛЕД КАТО Е ЗАКРИТА ЩАТНАТА  ДЛЪЖНОСТ НА КОЯТО Е БИЛА НАЗНАЧЕНА. РАЗНИ СОРОСОИДНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ТЕХНИТЕ АДВОКАТИ АКТИВНО РАБОТЯТ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ И ЗАКРИТИ   ОБРАЗОВАНИЯТА ИМ ОПИТВАЩИ СЕ ДА ИЗТОЧВАТ ДЪРЖАВАТА.
11
3
ПМ (преди 11 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Бахур, вярваш ли си като ги пишеш тези нелепости?Детски мозък .... В районното само Петел четат и се чудят кого да арестуват!УхиленИ защо да го арестуват?Защото има собствено мнение?Ти си завършен идиот!Многократно си обиждал българите тук, с грозни коментари най-вече към жените ни, а заплашваш с районно един, който по същество е прав!
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ДРАГИ СОРОСОИДЕ ОТ БАХУРНИЯ ЗАВОД ВИЕ ОТДАВНА ПРАВИТЕ БАХУР С ОТРОВИ И ЛАЙНА И ПРОВЕЖДАТЕ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. ТАКИВА КАТО ТЕБ ИМ ВИКАТ ЕВРОПЕДАЛСКИ СОРОСОИДИ И ТРЯБВА ДА ХРАНИТЕ ПРАСЕТАТА В БЕЛЕНЕ. А ТИ ПО-ДОБРЕ СЕ РАЗХОДИ ДА ГРОБИЩЕТО.
Рейтинг: 48957 | Одобрение: 4012
А ти искаш ли да те разходят малко до районното заради тези ти писания ?
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
НЕМОЖЕ ДА ИМАШ ПРАВА И ДА СИ ГИ ТЪРСИШ В БЪЛГАРИЯ СЛЕД КАТО СЕ ЧУСТВАШ ТУРЧИН. ЩОМ СЕ ЧУСТВАШ ТУРЧИН ПРАВ ТИ ПЪТ КЪМ ТУРЦИЯ. БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА БЕШЕ ОСВОБОДЕНА ОТ ТУРСКО РОБСТВО БЛАГОДАРЕНИЕ НА БРАТСКА РУСИЯ РУМЪНИЯ И ФИНЛАНДИЯ. ВЕДНАГА СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗГОНЯТ ВСИЧКИ КОИТО СЕ ЧУСТВАТ ТУРЦИ И ИСКАТ ДА БЪДАТ ТУРЦИ.
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама