Регионалният министър: Дострояването на газовата връзка с Гърция ще бъде разделено на два етапа

08.08.2022 / 13:20 0

Снимка Булфото, архив

Дострояването на газовата връзка с Гърция ще бъде разделено на два етапа. Неотложното за ползването на интерконектора ще влезе в първия етап, за да се компенсира част от забавянето. Това обяви регионалният министър Иван Шишков след среща с възложителя. Той ще представи график, по който да бъде следен, и ще направи всичко възможно интерконекторът да бъде готов до началото на отоплителния сезон, предава econ.bg.

В края на юли тогавашният премиер Кирил Петков обяви, че етапът на строителството към момента е издаден Акт 14.

"Газовата връзка с Гърция трябва да бъде завършена максимално бързо и е от жизнена небходимост за страната", заяви Шишков преди началото на срещата за бъдещето на проекта с проектанти, надзорници, строители и представители на енергийното министерство.

Когато тя бъде готова, България ще получава цялото количество договорен газ от Азербайджан, който ще бъде и на по-ниска цена.

Служебният министър съобщи, че на обекта са установени възражения от различни институции - противопожарна охрана, "Напоителни системи", включително Министерството на околната среда и водите, с които за запознати всички съответни министри.

"Този строител ще се ползва с най-големите привилегии от всички строители в България", подчерта Шишков, като поясни, че цялата държавна администрация ще му помага.

Обясни, че дори да има забавяния от първоначално обявените срокове, те ще са минимални. Довечера на заседание на кризисния щаб в енергетиката той ще докладва какви са резултатите от срещата.

Той уверява, че от първия ден на служебното правителство то се занимава активно с проблема докъде е стигнало строителството и как по най-бързия начин да бъде завършено.

Теодора Георгиева, изпълнителен директор на възложителя IGCB, заяви, че срещата е била конструктивна, а участниците са се обединили около това интерконекторът да влезе в експлоатация максимално бързо.

"Той ще обезпечи 3 милиарда куб. метра газ. което е еквивалент на потреблението на България", поясни Георгиева.

Информация за саботаж на дострояването на интерконектора от страна на кабинета изкара на протест в петък демонстранти пред президентството. Протести са планирани и през тази седмица, в случай, че няма достатъчно заявки за действия през дните до сряда.
 Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

https://linktr.ee/duvar.kagidi


Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама