Регионалният министър: Старт на строежа на магистралата между Варна и Бургас през 2025 година

12.09.2023 / 15:23 2

Снимка Булфото, архив

Строежът на магистрала “Черно море", която да свърже Варна с Бургас, може да започне през 2025 г. Това каза регионалният министър Андрей Цеков в отговор на въпрос на депутатката от “Възраждане" Константина Петрова. Дотогава на основата на сегашния идеен проект, който в момента се съгласува с екоминистерството, ще има готов технически проект, ще е ясно трасето и какви средства са необходими за отчуждавания и строеж. Най-вероятно е аутобанът да се финансира от държавния бюджет, гласи отговорът на министъра.

Обществената поръчка за изготвянето на идеен проект бе обявена преди близо три години, но готовият не е показван публично досега. В същото време от кореспонденцията между пътната агенция и Министерството на околната среда и водите, с която “24 часа" разполага, се вижда, че първоначалната идея откъде точно ще минава тази магистрала, значително се е видоизменила. Всъщност са изготвени не един, а 7 проекта, но басейнова дирекция “Черно море", общините, през чиято територия ще минава магистралата, и самото екоминистерство са направили толкова много възражения, че от седемте са останали само два, които не се различават съществено помежду си, предава "24 часа".

На първо място, е изоставена идеята магистралата да тръгва от Аспаруховия мост във Варна, както се е смятало през 80-те години на миналия век, когато е изграждан мостът. Началната точка на “Черно море" ще е на двайсетина километра преди влизане в морската ни столица по магистрала “Хемус", около малкото село Слънчево, където ще се прави пътен възел.

Оттам магистралата се спуска на юг, но много малка част от трасето ѝ е разположена непосредствено до морския бряг – чак при Обзор. След това “Черно море" отново тръгва на запад от сегашния път, като на някои места върви на около 40 и дори 50 километра от морския бряг. Накрая свършва не точно в бургаския квартал “Сарафово", както се предвиждаше, а в отдалеченото на около 30 км от града село Ветрен, покрай което ще се прави пътен възел с магистрала “Тракия".

Всички тези промени са били направени, за да се избегнат многобройните защитени територии и защитени зони по “Натура 2000". Независимо от това екоминистерството е възразило, че в двата останали варианта, които се считат за най-приемливи, отново има минаване през 11 защитени зони по “Натура" и през една защитена територия - Побити камъни, в която има природна забележителност.

Другите забележки са, че минава близо до пристанището за горива в Белослав, което се счита за обект с висок рисков потенциал.

Тази процедура не е Оценка за въздействие върху околната среда, а предварително съгласуване и пътната агенция ще трябва да изпълни куп изисквания. Част от тях са например да представи предварително информация откъде ще минават строителните материали и временните пътища за техниката, къде ще бъде струпана изкопаната земна маса и др.
 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Off Road (преди 9 месеца)
Рейтинг: 26146 | Одобрение: 6511
Само преди месец и половина, същата тази държава съвсем категорично се беше отказала от идеята за магистралата, а проекта - прекратен. Някой надуши пачките ли пак, кво стана? Още повече, че новия замисъл е пътя да тръгва от никъде и да завършва никъде, като обикаля старото трасе далеч по-на запад, съответно и с повече километри за пътищарите. Нищо ново под слънцето, поредното усвояване.
2
0
Ванката (преди 9 месеца)
Рейтинг: 51064 | Одобрение: 10229
Мале тая ще я правят до 3000 година поне ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама