Регионалният министър обясни какво се случва с панорамния път във Варна

10.03.2023 / 14:26 3

снимка Булфото

Регионалният министър Иван Шишков каза какво се случва или не се случва с панорамния път във Варна, въпреки че парите за ремонта му в размер на 3,7 млн. лв. бяха осигурени още миналата година. 

Oт МРРБ посочват, че през март 2021 г. община Варна е инициирала предложение за сключване на споразумение между Агенция „Пътна инфраструктура“ и общината. Общинският съвет – Варна и Управителният съвет на АПИ дават съгласие за сключване на споразумение за сътрудничество по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация за изграждане на обект: „Възстановяване на път VAR1082 в района на свлачище „Трифон Зарезан“, община Варна“, пише морето.нет.

На 12.05.2021 г. е подписано споразумение за варианта на идеен проект за „премостване“ на свлачището, което е предоставено за одобрение от министъра на регионалното развитие и благоустройството съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация .

Пакетът документи обаче е върнат в АПИ за преразглеждане от страните подписали споразумението.

"Посочените ефекти са неотносими към естеството на дейностите по възстановяване на общинския път, както и споразумението е без наличието на финансова и времева рамка, с проекта не се гарантира сигурността на обитаване в свлачищната територия и не се доказва безрисковото и безопасно ползване на общинската пътна мрежа в този участък, както и запазване на живота и здравето на нейните ползватели, се казва още в отговора на министъра.", посочва министърът.

Допълва, че отговорността както за укрепване на свлачището, така и за възстановяване на пътя, е изцяло на община Варна, предвид собствеността на пътя – публична общинска.

Каква е хронологията около свлачището "Тирфон Зарезан"

Свлачище „Трифон Зарезан” засяга площ около 30 дка и обхваща крайбрежния склон в района на общинския път І -9, Кранево – курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ /курортен комплекс „Златни пясъци“ - при спирка „Спортпалас”, плажната ивица и подводния брегови склон. Пътят е публична общинска собственост и се управлява от кмета на община Варна съгласно Закона за пътищата.

След активизиране на свлачището през 2005 г., общинският път и паркингът в района на ресторант „Трифон Зарезан“ са затворени за движение. От 2005 г. до настоящия момент от страна на МРРБ са полагани максимални усилия за решаване на проблема. През 2005 г. са били предоставени финансови средства от бюджета на министерството, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет и общинския бюджет за решаване на частични проблеми, свързани с активните свлачищни процеси за изработване на аварийни инженерно-геоложки проучвания и работен проект, както и за изграждане на аварийно превключване на канализационен колектор. Положени са усилия за финансиране от Банката за развитие на Съвета на Европа и Европейската инвестиционна банка след проведени технически мисии от експерти на двете банки през 2007 г. и 2008 г. През 2013 г. е възстановена контролно-измервателна система, изработени са инженерно-геоложки проучвания, геодезическа снимка и варианти за укрепване през 2016 г., има идеен проект в два варианта през 2017 г., извършва се ежегоден мониторинг и др., но проблемът поради различни причини не е решен.

Ежегодно от МРРБ чрез „Геозащита“ ЕООД – Варна се извършва мониторинг на свлачището. Измерванията показват, че то остава активно в проявените вече граници.

През 2015 г. и 2016 г. по възлагане на МРРБ са били изпълнени геодезическо заснемане на територията, инженерно-геоложко проучване и е изградена контролно-измервателна система. Към инженерно-геоложкото проучване са били предложени варианти за укрепване и технически задания за изготвяне на идейни проекти по предложените варианти, които през октомври 2016 г. са били разгледани и приети на специализиран Експертен съвет по устройство на територията при община Варна. Обсъдени са варианти за укрепване - за цялостно укрепване на свлачището и бреговата зона и вариант за самостоятелно укрепване на пътя. Съгласно протокола от проведеното заседание на Експертния съвет е взето решение вариантът за цялостно укрепване на свлачището да отпадне. Прието е да бъде разработен идеен проект за самостоятелно укрепване на пътя. Тъй като той е общинска собственост, по искане на община Варна, през 2017 г. от МРРБ са осигурени финансови средства на общината за изработване на идеен проект за възстановяване на общинския път в района на свлачище „Трифон Зарезан“. Възложител на проекта е община Варна. Изработен е идеен проект в два подварианта: Укрепване с пилотна силова конструкция и Дълбоко фундирана мостова конструкция.

Проектът е разгледан на Експертен съвет по устройство на територията при община Варна и с Протокол от 22.11.2017 г. е избран „вариант за преминаване с дълбоко фундирана мостова конструкция“, с който е предвидено свлачището да не се укрепва, а да се премоства. В МРРБ не е налична документация за предприетите от община Варна действия в качеството ѝ на Възложител след 2017 г. за изготвяне на задание и възлагане на техническия проект за обекта.

С приетия от Експертния съвет при община Варна вариант за възстановяване на общинския път „с дълбоко фундирана мостова конструкция“ се предвижда изграждането на естакада с дължина около 200 м с двулентово пътно платно, велоалея, пешеходна алея и панорамна площадка в централната най-висока част. Тъй като одобреният от община Врана вариант предвижда изграждане на „дълбоко фундирана мостова конструкция“ и не предвижда укрепване на свлачището и на територията между пътя и Черно море, проектът не може да бъде финансиран от инвестиционните програми на МРРБ, свързани с геозащитни мерки и дейности, и ремонт/рехабилитация на общинската пътна мрежа.

На следващ етап се сключва споразумението между Община Варна и АПИ.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 138902 | Одобрение: 6152
На Трифона под пътя алчни мутрагени разкопаха ската да си строят хотели и така се активира свлачището. В кметство Приморски  и Общината много добре знаят кои са. Там е свачище и строителството е абсолютно забранено от 50 години. Да ама не.
Всеки да си получи заслуженото !
2
0
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 19054 | Одобрение: 6309
МинистЕра " обясни " , че нищо няма да се случи с панорамния път край Варна... И така, вече двадесетина години... Ура !!! Доколкото си спомням, тоя път на това място се свлича още от соцвреме...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама