Рекорд! Агнешкото за Великден удря 20 лева

18.03.2015 / 09:40 11

Рекордните 20 лева може да удари кило агнешко за Великден. Възкресение тази година е рано - на 12 април, и агънцата са още кът. В същото време българите все повече се насочват към качествена прясна мръвка от ферма, което вдига цената, пише "Новинар". 

Още отсега - месец преди Великден, вървят поръчки на цели агнета, плешки, бутчета, дреболии от сайтове за прясна храна. Фермери извадиха цени и по 7-8 лева килограм за живо тегло, при положение че миналата година сукалчетата вървяха по около 5 лева килото. И с 2-3 лева нагоре животновъди пак се оплакват, че за тях това са много ниски изкупни цени и търпят загуби. Били притискани от прекупвачи, а в крайна сметка потребителите го отнасяли, натоварени с високи цени на месото, предаде "Всеки ден".

Дори при директна продажба през сайтове с храни в интернет обаче по-евтино не става, но пък клиентът поне е доволен, че обещанията са за прясно месо. Фермери и посредници обаче искат още при поръчката на агне - цяло, половин или разфасовка, плащането да се направи при поръчката, дори да е сега. А заявки за храни, свързани с празника, най-често се правят до 5 април. Така месец преди Великден купувачът, за да е сигурен, че ще яде прясно агнешко, трябва да заложи 200-250 лв. за цяло агне с най-подходящите килограми чисто месо - 10-12. Отделно се плащат и към 10 лева на кило дреболии за дроб сармата.

И тази година обаче търговците ще ни зарадват с „промоции" за празника. Практика стана 10-ина дни преди Възкресение да се примамват клиенти с евтино „прясно" агнешко, както пише по витрините на месарници. Както „Всеки ден" нееднократно алармира, подобни намаления уж разтоварват джоба, но бъркат в здравето.

В промоциите не участва прясна агнешка мръвка, а дълбоко замразена, дори и от миналата година по великденско и гергьовско време. Цената на такова месо може да спадне без проблем и на 10 лева за килограм, а агнешките комплекти на 2-3 лева.

Дори търговците да са успели да му докарат добър външен вид чрез традиционното киснене във вода с оцет, увиване в мокри кисели компреси и обилно къпане накрая след натриване със сол, за да се отстранят миризмите, истината за това месо лъсва. Уви, чак когато напазарувалият евтината мръвка започне да я готви. Дълбоко отлежалото във фризерите месо се готви трудно - с часове, и пак остава жилаво. Докато прясното агнешко е известно с това, че е много крехко. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Odesos (преди 6 години)
Рейтинг: 1535 | Одобрение: 100
Вчера беше 12 днес стана 20 лв
Магазини за котки във Варна”
2
0
developera (преди 6 години)
Рейтинг: 200 | Одобрение: 70
Ами значи ще ядем агнешко след великден. Тогава ще падне заради пренасищане на пазара и цената която е непосилна за доста хора.
5
2
силветърс (преди 6 години)
Рейтинг: 2678 | Одобрение: -252
по хубаво от свинската пържолка няма
2
3
zakluch (преди 6 години)
Рейтинг: 30917 | Одобрение: 5667
Който яде агнешко - да му мисли, на мен ми мерише и не го ям! Тъй че не ми пука! Ако ще и 80 лв да е! Само въпросът е какво да ядем, при положение, че всичко се тъпче с боклуци! май ще станем тревопасни ;(
Повече за мен тук Ключодържатели
12
2
Добър (преди 6 години)
Рейтинг: 13200 | Одобрение: 8920
Не е задължително да се яде агнешко, може да направят промоция на свинските пържолки.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik