Рекордни приходи от туризъм за 2013 година

08.12.2013 / 11:12 0

снимка: к.к. Албена

2013-та е била печеливша за България. Страната ни е спечелила повече отколкото много европейски държави. 13% от брутния ни вътрешен продукт се дължат на туризма при средни 9% за останалите европейски страни, съобщи Нова Телевизия.

Като изключително успешна определиха туроператорите годината още преди тя да е приключила. На прага на зимния сезон очакванията отново са големи.

През периода януари-септември 2013 г. България е посетена от над 6 милиона чужденци. 4 млн. от тях са го направили с цел туризъм. Това е с около 6% повече от същия период на миналата година. Приходите пък възлизат на над 2 млрд. евро, което е с 2 % повече.

Географското положение и близките нрави се оказват примамливи и за съседите ни от Румъния и Македония. Отбелязва се силно завръщане на руските туристи, както и интерес от страна на един специфичен турист - израелският.

Израелските туристи в България се обслужват от строго определени туроператори, които отричат да има спад в интереса след атентата в Бургас. 

Колкото до наближаващите празници, топ дестинациите на българите са родните зимни и спа курорти. Голяма част от тези, които пък са решили да празнуват в чужбина са се насочили към екзотични дестинции като Дубай и Тайланд. 

Банско и тази година остава дестинация номер едно за празнуващите студенти, а спад в интереса към празника, въпреки студентските протести, няма.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама