Репортаж на „Петел“ от Варна: Нито едно цвете за Вазов на рождения му ден. Защо стана така? (снимка)

09.07.2018 / 14:57 8

снимки: „Петел“

Уж сме големи патриоти, уж все повече четем книги и се борим националната ни култура да не загине, а напротив – да получи европейска известност и достойно място в съзнанието на новите поколения... Обаче така стана, че днес пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов в Морската градина на Варна няма даже и едно скромно цвете на признателност.

А точно днес, 9 юли, е неговият рожден ден. Защо така стана, забравихме ли го?

Отговорите на този въпрос може да бъдат най-различни – децата са във ваканция, няма кой да ги организира, властта в т.нар. Морска столица и тя е заета с кипящия и динамичен живот на града през лятото, събитията в лятна Варна буквално се застъпват едно с друго... Изобщо, оправдания винаги могат да се намерят.

Там е работата обаче, че липсата на някакво честване на Иван Вазов не е единствения проблем. Паметникът му в Морската градина в момента почти няма как да се види, защото е останал зад гърба на поредните сергии на поредното панаирджийско-занаятчийско събитие.

Лошо няма – сега му е сезона за продажбата на сувенири. Оправдава ли това закриването на паметника на един от най-великите българи – всеки да си отговори сам за себе си.

Самият паметник преди време имаше ефектно осветление, от което сега са останали само празни дупки. Както повечето паметници във Варна, той не е почистван от години, а както знаем от опит, гларусите не прощават дори и на народните поети...

И цялото това отношение към паметника на Иван Вазов е на фона на новите и нови средства, които община Варна дава, за да насити центъра на града с пластики, статуи, нови паметници. Да бяха се сетили в управлението на града да заделят поне малко пари за почистването на старите „елементи на градската среда“, нямаше да е никак зле.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
5
0
Това са остатъци от БГ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Няма такова нещо патриотизъм и образование вече. Всеки е залеппнал за тефона си или си промива мозъка с тъпизмите по нова телевизия. Купил си е месце с хормони и пластмасови вносни зеленчуци от добре познатите вериги и се радва на животеца.
0
0
qwetryt (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Снимката е стара   аре чао
1
0
ксх (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
На този паметника, който е направен още докато е бил жив е написано "От ранните си младини живях за мене си не,а за народа, от ранните си младини запях за родина и за свобода."    НАРОДЕ,НАРОДЕ!
2
0
Кен Лий (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
щото нема пищови и сабя лъжепатриоти
9
0
Дядо Вазов (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
да бе петленца, защо поне Вие не сложихте един карамфил а само ме цъкахте с телефоните? Така е по-лесно... А кака Ви Савова наредила панаир и събира наемчета от търговията, ама не дойде да премете пред паметника.
0
1
ZACHTOTO DAWNO DAWNA (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
WE4E NJAMA BALGARI-BALGARSKA NACIA!!!DORI I RUSKIJAT PRIMIER W PRAW TEKST GO ZAJAWI!!!DAWNO DAWNA NJAMA WE4E BRATJA NITO BATJUCHKA!!!POLITICITE NA KOITO IM ZAJAWI TOWA E PONJATNO DA NE SA GO RAZBRALI,NO W demokrati4na ewropeiska bg.,WSE OCHTE SE SRECHTAT UMNI I INTELIGENTNI PERSONI I BI TRJABWALO DA GO RAZJASNJAT NA OSTANALITE-OSTANKI!!!
9
0
Дедо (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами, Петел, вие като се сетихте, що не занесохте един букет...Ама то това е много сложно...Абе, я пак покажете онова курве,Сузанита, че е по-лесно...
13
0
Поклон (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Поклон пред гения Иван Вазов! Не са достойни за неговата личност съвременните лицемери. Няма нищо нередно в това - в съвремието продажникът, убиецът на народа си, не може да уважава гигант като ИВАН ВАЗОВ!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама