Репортаж на БТВ: Истината за пластмасовите шишета! Ето какво се случва в тялото, ако пием повторно от тях

16.09.2015 / 10:56 2

Снимка Булфото

Тежки метали, опасни химикали и вещества, влияещи на хормоналния ни баланс, може да попаднат в организма ни чрез пластмасовите бутилки и опаковки, предаде БТВ.

Много хора си позволяват да ги използват многократно. Това обаче никак не е безвредно. Трудно забележими знаци върху тях показват какви рискове крият.

Например пластмасата, на която има триъгълник с цифра 1, отделя тежки метали и вещества, които могат да повлияят върху хормоналния баланс на човек. Всъщност този знак използват почти всички производители на вода и напитки, които всекидневно пием.

Друг рисков материал е номер 3 - от него се правят опаковките на много потребителски стоки, но съдържа поне два опасни химикала, влияещи отново върху хормоните. Най-опасен е обаче номер 7 – отделя бисфенол А - вещество, което унищожава ендокринната ви система.

Експертите са категорични, че всички пластмасови бутилки и опаковки са само за еднократно ползване. Шишета например съдържат невидими за окото пори, по които остават остатъци от всички, сипано повторно.

"При употреба особено, когато ползваме директно шишето за пиене на вода, ние сами внасяме микробно замърсяване и с течение на времето това микробно замърсяване се разраства", обяснява Валентина Багдасарян от Национален център по обществено здраве.

Не сипвайте вино или ракия в тези бутилки. Не ползвайте отново и чашите за кафе и чай, кофичките от кисело мляко, тарелките, в които си взимаме храна за вкъщи или пластмасовите прибори.

Най-простият съвет на специалистите е, когато купуваме храна или напитка в дадена опаковка или бутилка, тя да не се използва за друго. Четете внимателно не само етикета, но и знаците по стоката.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
2
plabov1080 (преди 5 години)
Рейтинг: 48350 | Одобрение: 3560
Това трябва да е платен репортаж от фабриките за бутилирани минерални води...
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама