Репортаж на "Петел": Тайната Морска градина на Варна! Ето какво има между "Почивка" и Евксиноград

27.01.2015 / 12:41 11

Евгения Иванова

„Морската градина е парк в град Варна, България. Тя е сред символите на града и е обявена за произведение на парковото изкуство. На север Морската градина граничи с парка на Евксиноград“ - така пише в най-известната интернет енциклопедия „Уикипедия“, превърнала се напоследък в неоспорим източник на точна информация. Естествено, и там има пропуски и неточности, които в конкретния случай веднага стават очевидни.

Какво например би видял човек, който е повярвал на тази информация и реши да преброди цялата варненска Морска градина от край до край, тоест от вълнолома до Евксиноград?

Екип на „Петел“ реши да провери как изглежда част от Морската градина, която поне по документи е парк, но всъщност е нещо като бяло петно на картата на Варна. Територията от сп. „Почивка“ до Евксиноград, която в Общия градоустройствен план е вписана като част от Приморски парк, е всичко друго, но не и парк. На места районът е зает от хотели, частни имоти и вили, а в останалата част изглежда изоставен и напълно запуснат.

Най-окаяно изглежда мястото след „Бриз 2“ в посока Златни пясъци. Между пътя и  крайбрежната ивица в този участък, за който отново ще припомним, че по документи е парк,  трябва да прескачаш ръждиви метални огради. По възможност е добре да си с придружител, който познава района. Тръгвайки надолу към морето, те чакат стръмни каменисти пътеки, по които нито знаеш къде ще стигнеш, нито дали изобщо можеш да преминеш. Всичко е запустяло, буренясало и, честно казано, буди известен страх. Голяма е вероятността и да се изгубиш, защото в повечето случаи пътеките наистина не водят до никъде.

Единственият човек, когото екипът ни срещна, беше клошар. Учуден, че вижда други хора там, веднага ни поиска някой-друг лев за хляб. Видимо некъпал се от месец, човекът използваше за живеене една все още съхранена част от стара порутена сграда.

Измежду непочистените шуми и изоставените храсти все още се забелязват останки от почивни станции, алейки и стълбички, вижда се нещо, напомнящо на лятно кино. Явно това страховито място, което е достойно за декор на филм на ужасите, невинаги е било такова. Но от миналото са останали само някакви руини, а бъдещето на тази територия изглежда твърде неясно. Затова пък настоящето, колкото и да е неприятно, е напълно очевидно – тук парк няма. Дано да няма и ентусиасти, които решат, че щом на книга това е част от Морската градина, значи става за разходки.

 

Ще стигнат ли алеите някога до Евксиноград?

Приморският парк, както е административното наименование на Морската градина, се състои от три части, като третата е именно районът, за който ви разказваме. Така е записано в Общия устройствен план на Варна. Казано с други думи, това, което представлява територията на т.нар. историческо ядро на градината, както и местността Салтанат, където оградени частни имоти се съчетават с общодостъпни поляни и алеи, трябва да продължава и на север.

Въпросът е може ли да се удължи реално паркът на Варна поне с една панорамна алея, която наистина да стига до Евксиноград? Варненци са направили анкета във фейсбук групата „Варна може да защити морската си столица“, в която гласуват за стартирането на такъв проект. Адресати на инициативата са кметът Иван Портних и община Варна като цяло. Някои от коментарите в социалната мрежа пък напомнят, че някога този район е бил достъпен и проходим за любителите на дълги разходки.

„Гледката от високия скат е просто зашеметяваща. Всички, които правеха излети някога, преди да заградят района, си спомнят с носталгия за великолепните разходки“, коментира варненец. „Възможно е отново да се превърне в живописен и вълнуващ маршрут. Чудесата на природата са ни на ръка разстояние. Ще стане най-впечатляващата морска панорамна алея на целия Балкански полуостров. Може би и най-високата на определени места. При това на нея няма да ни газят коли и ще се отдадем необезпокоявани на впечатленията от невероятния пейзаж само под виковете на чайките“, вдъхновено мечтае друг съгражданин.

За да бъде реализиран проектът обаче, има редица пречки - законови, административни и най-вече финансови. Дали облагородяването на този район трябва да е инициатива на общината (която носи отговорността за Морската градина), или на частните собственици на терени, може да се спори дълго. Ясно е обаче, че ако не се намерят пари за тази част от Приморския парк, тя ще се превръща във все по-непроходима и страховита джунгла.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
4
Уйо (преди 8 години)
Рейтинг: 42673 | Одобрение: 8083
Това сега ли го открихте? Преди повече от 10-15 години редовно се разхождах с приятели из тези места. Правихме дори пикници и беше доста приятно. Само дето сега е доста застроено.
7
2
KrasenM (преди 8 години)
Рейтинг: 994 | Одобрение: 199
Браво Петел. Само така!
10
3
Варна (преди 8 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
точно пущинак е а можеше да бъде нещо съвсем друго
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
15
2
Losh (преди 8 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
А дано ама надали , на наще оправници ще им трябват 50 100 милиона . . .

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама