Репортаж на Петел! Варна – изгубена между бутона „харесай“ и реалността

10.09.2015 / 18:18 12

Веселин Златков, фото: Румен Сарандев

Варна има две лица – истинско и фалшиво. Също както в подвеждаща реклама, морският град от една страна се представя като бляскаво и привлекателно място, феерия от светлини и цветя, нови улици и красиви площади. А действителността е доста по-различна и разочароваща – препълнени и смачкани контейнери за смет, зарязани грозни грозни белези от ремонтите, секнали някак внезапно след опразването на правителствената резиденция „Евксиноград“.

Това лято Варна се превърна в любимия декор на властта – Бойко Борисов се снима с феновете си край новия фонтан, Цветанов помаха на дрон, който го филмира като част от флашмоб с цветни фланелки на същото място... Естествено, от високо и по тъмно не личи, че плочките са криви. Кадрите не улавят и миризмата от казаните или скитащите между цветарниците бездомни кучета.

От селфитата и панорамните клипчета във Фейсбук не личи и че слабия летен сезон вече докара фалит на голяма част от бизнеса. Но какво ни пука, нали хубавите картинки от Варна трупат ли трупат лайкове? Току-виж лайковете от август станали бюлетини в края на октомври, то е ясно за кого.

Има обаче един сериозен проблем. Като изключим 2-3 месеца лято, в който градът се пълни с туристи, през останалото време в него живеят варненци. Те се гордеят с града си, искат той да наистина да заслужава прозвището Морска столица. Но именно те знаят най-добре колко е далеч в момента Варна от нормалния стандарт на един европейски град. И нещата всъщност не се оправят, стават по-зле. Но това не пречи на управляващите да се тупат в гърдите, че са „спасили“ Варна, да се пъчат с милионите, които са дали за този цел, сякаш са си ги извадили от джоба. Истината е, че тези милиони в по-голямата си част идват от джоба на българския данъкоплатец. Те са изсипани така, че да потекат към определени фирми, а от там – към определени партийни каси. И това е толкова добре известно, че хората дори го приемат за едва ли не нормално нещо. Но какво спечелиха всъщност варненци от тази държавна щедрост? Стана ли животът им по-добър и спокоен, инфраструктурата им по-надеждна, улиците им по-чисти?

С края на лятото Варна започва да показва истинското си лице. И то не е толкова красиво. А този град съществува, защото в него все още има хора, които наистина го обичат. Целогодишно, не само през сезона на купоните и зарята. Тези истински варненци често са намусени и изнервени, гневни и дори агресивни. А можем ли да ги виним, след като техните нужди са пренебрегнати? Едва ли.

Следете всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
plabov1080 (преди 8 години)
Рейтинг: 48779 | Одобрение: 3989
Вчера минах по 8-ми приморски полк и видях,че тоалетната вече е няма, но близо нейното място стои палет с тротоарни блокчета...
plabov
18
5
khm (преди 8 години)
Рейтинг: 43161 | Одобрение: 16296
Варна е много удобно използвана от лицемерните политици - няма да ги изброявам по имена, всички ги знаем кои са - за да печелят гласове. Накрая след всичко афиширано остава помията. За нас.
19
4
Анoнимен (преди 8 години)
Рейтинг: 6940 | Одобрение: 2585
Статия 2в1 - отразяваща реалността и с политически полъх от опозицията. Е при всички положение е хубаво, че "пеещия" шадраван с 41 м. струя не е нещото което прави мястото град. А много от другите му елементи ги няма (улиците, грижата за уличните животни, самите гражданите и т.н.). Надявам се да излизат по - често подобни фоторепортажи, но без политическите глупости вътре.
3
3
gerb (преди 8 години)
Рейтинг: 1586 | Одобрение: 306
Реалността е изчезнала с потребността да не се напикам, че  ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ, ПРАВНА КОМИСИЯ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТ, как мислят за моя законен ефект. Звучи по следния начин: Аз съм космически прав, а ти отново крив, за това, че не разбрах.
ГЕЙБЕРО-ЕНИЧЕРСКА МАФИЯ.
24
6
Losh (преди 8 години)
Рейтинг: 41320 | Одобрение: 11485
Добре че бойко се похвали че спасил варна , иначе всички да сме измрели .смях със сълзи ! и сълзи за варна . . .

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама