Решено! До 6 хиляди лева глоба за шумния съсед, до 20 000 за заведенията, които пречат да спите

17.05.2018 / 10:38 6

Драстично повишаване на глобите за заведения и дискотеки, които вдигат шум от 14 до 16 часа и от 22 до 8 часа, както и за хората, надуващи децибелите вкъщи, прие Министерският съвет по искане на вицепремиера Валери Симеонов на редовното си заседание в сряда.

Също така вече заведенията, нарушаващи изискванията да не се шуми в уречените часове ще могат да бъдат затваряни за една седмица, а ако отново се позволят да вдигат шум в рамките на една година след провинението, ще бъдат запечатване за цял месец, пише mediapool.bg.Драконовските мерки бяха обещани от Симеонов по време на предвожданите от него акции срещу шума миналото лято в заведения в курорта Слънчев бряг, при които бе иззета озвучителна техника и дори бе арестуван един от най-известните български диджеи – Станчо.

Според заложените в проекта http://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=3402 хората, които предизвикват шум над допустимото, ще бъдат глобявани от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение – от 2 хил. до 6 хил. лв. Досега санкции за повторно провинение не са били предвидени.

При заведенията сегашната глоба от 1000 до 3 хил. лв. се повишава на 5000 до 10 хил. лв., а при рецидив – от 10 хил. до 20 хил. лв.

Предвижда се също така полицаите да бъдат оправомощени да налагат административните санкции по закона.

В мотивите към законопроекта се посочва, че целта му е опазване населението от вредното въздействие на шума, предизвикан от дейността на търговски и производствени обекти, разкрити в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и др.

Предвижда се в наредба Министерският съвет да определи изискванията за осигуряване на нормална акустична обстановка в жилищни и обществени сгради и рекреационни зони.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Ники 2 (преди 5 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А когато градинката в междублоковото пространство е превърната във футболно игрище от 9.00 до 14.00ч и от 16.00 до 22.00ч с крясъци и викове ежедневно, с малко по -кротко потупване на топката между 14.00 и 16.00ч. ,тогава кой закон важи? Вероятно на родителите, някои от които се считат недосегаеми. Един учител беше казал -аз ще изтрая децата ви още няколко години ,но вие ги имате за цял живот.Коя наредба и кой следи за спокойствието на гражданите в останалите часове извън 22-8ч и 14-16ч. Тези граждани, които работят на смени и при друг график те как да се вместят в тези часове и кога да почиват, защитени с разпоредби на онези служители, които са решили че трябва да се почива с чиновнически график.
7
0
иван (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
и вече няма да има цигански сватби и увесиления и звук от минаретата ли?или ще глобяваме само българите както за всичко от тях пълнят хазната.генецит пак за българите ..
18
1
НИКИ (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
 ТО Е ХУБАВО ЧЕ ГИ ПИШАТ ТАКИВА НАРЕДБИ И ЗАКОНИ НО ЩЕ ГИ ИЗПЪЛНЯВА ЛИ НЯКОЙ. ЧЕСТО ЯВЛЕНИЕ Е ПРЕД ЗАВЕДЕНИЯТА ДА ИМА ПАТРУЛКИ КОИТО ДА ХАПВАТ НА АВАНТА В  ЗАВЕДЕНИЯ И ПОСЛЕ КАК ЩЕ ГИ САНКЦИОНИРАТ???  ТАКИВА ПРЕКИ НАБЛЮДЕНИЯ ИМАМ В РАЙОНА В КОЙТО ЖИВЕЯ И ПРЕДПОЛАГАМ ЧЕ НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНИЕ.  ПРИ ПОДАДЕНА ЖАЛБА ЗА ШУМ ПОСЕЩАВАТ ОБЕКТА ЗА МАЛКО АЛАРМАТА СПИРА ЗА  МАЛКО  И  ПОСЛЕ С НОВА СИЛА.  ПРЕЗ СЕЗОНА ИМА ОБЕКТИ КОИТО ИМАТ ПРАВО ДА РАБОТЯТ  ДО 23 Ч , А НАДУВАТ МУЗИКАТА ПО ЦЯЛА НОЩ. ДА  МУ МИСЛЯТ ЖИВУЩИТЕ НАОКОЛО.  В  БЪЛГАРИЯ ИМА ЗАКОНИ НО НЕ СЕ СПАЗВАТ, ТОВА Е ПРОБЛЕМА. 
12
1
w (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
да бе да,полицията никога не се е справяла с този проблем и няма да се справи.предупредителни протоколи и край.гониш михаля,така че и този проблем няма да се реши с глоби,както не справиха и с джигитите на пътя.само лаете,с глоби никого няма да възпитате,а обратнотоУхилен
20
1
Киро (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Дай, боже! Това е изключително важен въпрос за здравето на хората. Необходими са крути мерки. Не може в чл.6(1), т. 4 от ЗУЕС да пише, че не трябва да се създава безпокойство за обитателите, а в същото време с някакви общински наредби от времето на Т. Живков да се регламентират часове за пазене тишина. Значи мога да си поставя един таймер, който в 06,00 сутрин да включва "музиката" и да вдигам непоносим шум до 14,00, а след 16,00 отново да си подкарам гюрултията до 22,00. Не може като се обади човек на полицията, онези да идват и да казват, че пред блока не се чувало. Това е нелепо. Не може един пикльо с  някаква моторетка посред нощ да раздира тишината, защото се "кефел" и тормози цял квартал, не може един "чопър", собственик на дъсчено заведение, който освен че трови хората с храната си, да озвучава с просташка "музика" махалата. И още, и още...
40
0
Възмутен (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А кой ще се погрижи за мобилните идиоти причиняващи невъобразим шумов терор, чрез мотори и автомобили с преработени ауспуси, които са само за да отбият номера? Нетърпимо е положението из града, не може да отвориш прозореца си без да чуеш ръмженето и форсирането от разни комплексари мислещи, че така са много важни!
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама