Решено е: По-високи данъци за близо 3 милиона коли втора ръка през 2019 година

08.10.2018 / 13:44 11

Без скандали и с рядко срещане единодушие между работодатели и синдикати Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри пакета данъчни закони за 2019 г. - сред тях промените в законите за корпоративното подоходно облагане, за физическите лица, за ДДС и за местните данъци и такси, съобщава Канал 3, предава Блиц.Заради европейски изисквания се вдига данъкът на 15-годишните коли с 30%, но пък по-старите 20-годишни автомобили ще плащат само с 10 на сто повече. Срещу това се обявиха от синдикатите, като предупредиха, че се удрят хората с по-ниски доходи, които не могат да си купят нови возила.
От "Подкрепа" и КНСБ не са съгласни още с отпадането на облекчението за колите с катализатори с аргумента, че трудно можело да се провери кой автомобил има такова и кой - не. Според икономическия експерт на "Подкрепа" Ваня Григорова това не е приемлив аргумент, тъй като всяка от колите минава на годишен технически преглед и лесно се установява дали има катализаторно устройство.

По груби изчисления това засяга между 2,5 и 3 млн. автомобили у нас, които са над десетгодишни.

50-процентното облекчение за първо и основно жилище за живеене остава, но вече няма да има възможност за врътки, ако даден собственик има и втори апартамент в друг град, да го обяви и там за основно жилище и да се възползва от същата отстъпка. Връзването на електронните системи ще отреже подобни вратички и собственикът на повече от един апартамент ще може да се възползва от облекчението само за едно от тях.

Синдикатите отново напомниха за необходимостта от въвеждането на необлагаем минимум за по-голяма социална справедливост, но за пореден път темата не е на дневен ред в бъдещия бюджет.

По предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на служителите. Промяната бе приветствана от всички, а влиза в сила от 2020 г. Инициаторът Радосвет Радев, шеф на БСК, пък бе единодушно избран за зам.-председател на Тристранката.

Пак по искане на бизнеса предстои да се вдигне прагът на оборота на фирмите, които подлежат на задължително одитиране и така техният брой да бъде редуциран. В момента в България той е 4 млн. лв., а Валери Симеонов се ангажира още в сряда на заседанието на МС да внесе предложението таванът да скочи на 8 млн. лв., за да се разтоварят от одити малките и средните фирми.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
6
0
Варненец (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тези ако мислеха за хората,за европейските изисквания и екологията щяха да освободят от налог автомобилите с газови устройства без значение на годините. А сега измислят само как да се дерат кожи и се пълни хазната.
0
2
оня (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Още по-добре според емисиите. Пушляците - с например 800 лева данък, независимо дали е нова или стара. 
1
3
сако (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
     на всички автомобили да се вдигне данъка, не само на старите ....
5
2
Чичо (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
sdfsd, 500 чепа да ти влязат в з-дника !
0
1
.... (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Вадя правата тръба на дизелака и ще си чадя на воля.......
8
2
Макензи (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ЕВРОПЕЙСКИ ПОДЛОГИ
5
13
sdfsd (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
30% на данък 20лв са 6лв. Трябваше поне с 500% да ги вдигнат за да има ефект !
19
1
Мина (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Управляват ни бездушни, жестоки и безотговорни същества. На фона на безумно повишените цени на ток, парно, вода, храни и лекарства, да повишаваш данъци е меко казано престъпление. Не стига, че т.нар. "управляващи" не са чували за защита на доходите, но и не спират да товарят с налози останалите на територията будали.
16
0
БАЙ ХОЙ (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Вдигат данька с 30 % ! Това кьм растежа на икономиката или на доходите да го считам ? / за един Економист питам 
14
1
шофьор (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
сега вече я овапцахте
16
1
българина (преди 2 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
е този път вече някой ще го отнесе
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама