Ресторантьорите на Златните пропищяха: "Супермаркети изяждат бизнеса ни, превърнахме се във варненски квартал!"

19.05.2015 / 16:00 28

Супермаркетите, които стават все повече в курортните комплекси, яко подбиват заведенията и изяждат бизнеса им. От това се оплакват ресторантьорите в Златните пясъци, според които курортът вече съвсем е заприличал на варненски квартал. Въпреки оределите туристи, те обаче са категорични, че няма да има повишаване на цените в активния летен сезон, които са заковани на нивата от миналото лято, пише "Монитор". 

Половин цена за българи е един от триковете, с който капанчетата се опитват да придърпат клиенти във все още полупразния курорт. Най-скъпите риби в ресторантите са калканът и леферът, които вървят за 28-30 лв. за порция. Скумрия на скара или порция сафрид са по 10 лв., а почти навсякъде в курорта мешаната скара е 18 лв. Телешкият стек е 24 лв., а пържените картофи са по 3 лв. порцията. Ракията е от 3 до 6 лв. за 50 грама, според вида и качеството, а шопската салата - от 4,50 до 6 лв.. Малката наливна бира е 1,80 лв., а голямата - 2,50 лв. Палачинките се харчат по 3 лв., кафето е 2 - 3 лв., малка минерална бутилка – 1,50-2 лева. Предприемчивите кръчмари отсега наемат викачи, които да зарибяват чужденците, за да влязат в заведенията им. Други поставят рекламни табели, с които предлагат безплатна порция мезе при 5 поръчани бири или пък при две поръчани бири - третата е безплатна. Плодовете обаче са скъпи, като българските ягоди вървят 12 лв. килото, докато на пазарите във Варна са само 5 лв. Ябълките и крушите са по 5 - 6 лв., а розовите домати, по 8 лв.

Сянката на плажа също е солена, като и това лято ще се плаща по 8 лв. за чадър и още толкова за шезлонг и по 3 лв. за шалте.

Ранните туристи по морето тази година са сравнително по-малко за разлика от предходни години, коментират с безпокойство в бранша. Очакванията на хотелиерите са свързани с много притеснения, заради прогнозирания отлив на гостите от Русия и Украйна. По същото време миналата година на Златни пясъци е имало много повече хора от тези страни, докато сега те се броят на пръсти, казват хотелиерите. Въпреки това, курортите край Варна са готови за предстоящия летен сезон. На “Златни пясъци” работят близо 30 хотела, в които вече има гости от Германия, Франция, Хо­­ландия и въпреки кризата - от Русия. Повечето от тях обаче не са организирани туристи, а са с индивидуални резервации. Според експерта от Варненската туристическа камара, доц. Стоян Маринов, надеждите са за записвания в последната минута, което означава, че някъде към края на юни, може би ще има раздвижване на кризисните пазари и благодарение на ново сваляне на цените и прибавяне на екстри към офертите, туристите от тези страни ще тръгнат и към нашите курорти. 

Следете 24 часа в денонощието най-ексклузивните новини от Света, България и Варна в Petel.bg!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
7
0
anonim (преди 6 години)
Рейтинг: 912 | Одобрение: 207
Как така не са успели да спрат строежа на тези супермаркети...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама
sikik