Рецепта на деня: Двуцветен портокалов кекс
Receptite.com
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. портокалов сок
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. настъргана кора от портокал
1 ч.л. какао
За глазурата:
50 г бял шоколад
50 г кафяв шоколад
малко сметана или прясно мляко
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Пресява се брашното с бакпулвера. С миксер се разбиват яйцата и захарта до гъста пяна. Прибавя се по малко олиото, докато се усвои. Малко по малко се прибавя от портокаловия сок и брашното, като се завършва с брашно. Отделя се 1/3 от сместа и към нея се прибавят 1 с.л. какао. Към останалата смес се прибавя портокаловата кора.
Във тортена форма за печене с 20 см диаметър, се изсипва в центъра малко от бялата смес, върху нея, точно в центъра се изсипва малко от кафявата, пак от бялата, кафявата и така докато свършат. Изсипва се само в центъра, тестото си се разстила само, не се бърка. Пече се в предварително загрята на 180 С около 40-50 минути или докато клечка за зъби, забита в центъра остане чиста при изваждането.
Разтопяват се на водна баня или в микровълновата шоколадите с 1-2 ч. л сметана или прясно мляко. Върху изстиналия кекс се слага на места с лъжица от белия шоколад, между тях и от кафявия. Леко се разбърква с лъжицата, така че да се смесят двата вида шоколад и се оставя на хладно да се втвърди.