Рецепта на деня: Мъфини с крем от нишесте и ванилия
- 250 г брашно
- 1 яйце
- 250 г кисело мляко
- 200 г захар
- 100 г масло
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. ванилия
- 2 жълтъка
- 400 мл. прясно мляко
- 100 г захар
- 2 с.л. нишесте
- 1 ч.л. ванилия
- 2 с.л. масло
Тестото за мъфините се приготвя ,като най-напред се разбива яйцето със захарта, а след това се добавя киселото мляко. Продуктите се разбиват, а след това при непрекъснато бъркане се добавя разтопеното масло на тънка струйка. Смесените и пресяти брашно, бакпулвер и ванилия също се добавят към сместа и всичко се разбива до получаването на гладка смес. Разпределя се във форми за мъфини с помощта на лъжица. За предпочитане е да се използва метална тава за мъфини, като във всяка купичка е поставена хартийка за мъфин. В нея се разпределя сместа.
Мъфините се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 20-30 минути, като фурната не се отваря по време на печенето, за да се запази равнмерната висока температура и да могат мъфините да се надигнат добре.
Докато мъфините се пекат, се приготвя кремът. За целта прясното мляко и ванилията се поставят в малка тенджерка и се кипват на котлона. Към тях постепенно и при непрекъснато разбиване се добавят предварително смесените захар, жълтък и нишесте. Кремът се бърка, докато се сгъсти и стане хомогенен. Щом е готов, се добавя маслото и се бърка, докато то се разтопи.
Мъфините се оставят да се охладят, след което с инструмент за почистване на чушки се изрязват капачета на мъфините. В тях се поставя от ваниловия крем и капачетата се поставят обратно.